2012-04-10 15:50:41• hírek • Mti

A schengeni vétó miatt nem fogadják a holland nagykövetet

Basescu hónapok óta nem fogadta az új holland nagykövetet, aki nem adhatta át megbízólevelét.

Hónapok óta várja Hollandia új romániai nagykövete, hogy átadja megbízólevelét Traian Basescu román államfőnek, aki diplomáciai források szerint azért "várakoztatja" a diplomatát, mert Hága akadályozza Románia schengeni csatlakozását - adta hírül kedden a román média.

A román Mediafax hírügynökség egy holland rádiót idézett, amely szerint az ellenzéki Holland Munkáspárt tájékoztatást kért Ben Knapen európai ügyekért felelős miniszter helyettesétől arról, hogy miért húzódik a romániai nagykövet akkreditálása.
Diplomáciai források szerint Basescu azért nem fogadta az új nagykövetet a megbízólevele átvétele érdekében, mert Hollandia akadályozza Románia schengeni csatlakozását.

A holland kormány szerint ugyanis Románia és Bulgária továbbra sincs felkészülve arra, hogy csatlakozzon a schengeni övezethez. Hága szerint a két országban még igen elterjedt a korrupció, és a szervezett bűnözés ellen sem küzdenek hatékonyan.

Romániának és Bulgáriának az eredeti ütemterv szerint egy évvel ezelőtt kellett volna csatlakoznia a schengeni övezethez. Az Európai Unió tagállamainak belügyminiszterei március elején tartott tanácskozásukon úgy döntöttek, hogy a két ország csatlakozásának kérdését legközelebb szeptemberben tűzik napirendre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: