2010-02-25 13:50:31• hírek • Balog Anita

A rossz tejfogú gyerek rossz fogú felnőtt lesz?

Nem csak megjelenésünk miatt fontos az, hogy szép, egészséges fogakkal mosolyoghassunk embertársainkara. Dr. Telegdy Józseffel folytatott legutóbbi beszélgetésünnkor a szakember arról beszélt, hogy hogyan kell ápolnunk gyermekünk fogait. Ám feltevődik a kérdés: akinek gyerekkorában rosszak voltak a tejfogai, gyenge maradó fogakra számíthat?

A szuvas tejfogak alapjában véve nem jelentik azt, hogy a maradandó fogak is könnyen szuvasodnak majd, azonban azt nem lehet kizárni, hogy a szuvas fogak nem betegítik meg a frissen kinőtt maradófogakat. A két fogtípus fejlődése ugyan térben és időben elválasztottan zajlik, a beteg tejfogaknak azonban esélyük van arra, hogy a gyökércsatornán keresztül megbetegíthessék a alattuk fejlődő maradó fogakat, zavarva ezzel a felnőtt-fogazat zománcának fejlődését. Bár a maradófogak védett csontos fészekben fejlődnek, valami minimális esély van arra, hogy gyengébbek, szuvasodásra hajlamosak legyenek a megmaradó fogak.

A maradó fogak egészségére sokkal nagyobb veszélyt jelent, ha a friss, egészséges maradófog egy szuvas tejfogakkal teli szájba érkezik. A legnagyobb veszélyt az jelenti, ha az egészséges fog a szuvas maradófoggal hosszabb időn át érintkezik. Ilyenkor alakul ki az úgynevezett kontaktszuvasodás, ami már nagyban befolyásolhatja a maradó fog egészségét.

-Az ezirányú vizsgálatok szerint a maradó fogak és a tejfogak között megfigyelhető egy bizonyos fokú összefüggés, de az nem szükségszerű - mondja Dr. Telegdy József. Elsősorban a megelőzés a kulcsfontosságú, rendszeres fogmosással megelőzhető a maradó fogak szuvasodása, és a beteg tejfogakat egészséges maradó fogazat cserélheti le.

Mikor vigyük a gyermeket először a fogorvoshoz?

Hihetetlenül nagy, egy életen át meghatározó élmény lehet a gyermek első találkozása a fogorvossal. Akár már három évesen is el lehet menni a kicsivel a fogorvoshoz, hogy az ellenőrizze a fogsort. Az első találkozással soha nem szabad addig várni, amíg valamelyik tejfog fájni kezd - ilyenkor ugyanis szinte elkerülhetetlen a némi fájdalmat okozó beavatkozás, a kicsi már a fogorvoshoz menés gondolatával is a fájdalomra asszociál. A legjobb először egészséges fogazattal felkeresni az orvost, egy kis ismerkedés erejére.

Ha bővebb tájékoztatásra lenne szüksége, készséggel áll az Ön rendelkezésére Dr. Telegdy József fogorvos. Rendelője Szatmárnémetiben a Piata Pacii 1/16 szám alatt található. Érdeklődhet a helyszínen hétfőtől péntekig 9-12, illetve 14-17 óráig, vagy hívhatja a 0770-466.365-ös, a 0361-804.303-as, illetve a 0745-613.949-es telefonszámok egyikét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: