2018-12-19 06:31:08• hírek • MTI

A roncsautó-program mintájára beválthatók a régi elektronikai készülékek is

A román kormány országos programot indított a régi és energiapazarló háztartási gépek lecserélésére a sikeresnek bizonyult roncsautó-program mintájára - jelentették be kedden Bukarestben.

Gratiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter közölte, hogy a lakosság számára hozták létre a programot, amely szerdán indul. A magánszemélyek ettől kezdődően jelezhetik, ha bezúzásra szánt használt háztartási eszközökkel rendelkeznek, és újat szeretnének vásárolni.


A miniszter közölte: a program keretében hűtőszekrényeket, fagyasztóládákat, mosógépeket és légkondicionáló berendezéseket lehet lecserélni értékjegyért cserébe, amely felhasználható egy új eszköz megvásárlásakor. Az értékjegyeket csak ugyanolyan típusú háztartási eszköz beszerzésére lehet felhasználni, és a régi gép beszolgáltatása is kötelező. A jegy értéke 200 lejtől 400 lejig terjed annak függvényében, hogy milyen típusú gépről van szó, illetve mennyire energiatakarékos az új eszköz.


A kormány összesen 60 ezer értékjegyet bocsát a lakosság rendelkezésére, a program összértéke 20 millió euró. A kormány úgy tervezi, hogy több éven át működteti a programot. A román hatóságok a roncsautó-programot vették mintául, amely 2005 óta létezik. Ennek eredményeként több mint 600 ezer használt autót vontak ki a forgalomból.
 

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: