2013-10-15 17:18:09• hírek • Kocsis Zoltán

A románok, a törökök vagy a csoda?

Az andorrai válogatott 36 ország csapata ellen játszott 1996 óta íródó történelme eddigi 114 mérkőzésén. Mindössze háromszor győzött, egyszer-egyszer Albánia, Fehéroroszország és Macedónia ellen. Tizenegyszer játszott döntetlent, ilyen szempontból Azerbajdzsán áll az ellenfelek listájának élén, az azeriekkel már háromszor is „ikszelt”.

Apokalipszis után és feltámadás előtt - ilyen állapotban várja a pénteken még üldözött Magyarország valamint a kedden már csak távolsági párharcra számító Románia és Törökország a világbajnoki selejtezősorozat utolsó fordulóját. A három közül az egyik csapatnak még nem ér véget selejtező - hogy melynek, az kedd este eldől.

Magyarország szinte végig a pótselejtezőt érő második helyen állt, az idén ősszel azonban a románok elleni hazai döntetlent és a bukaresti vereséget követve elveszítette kedvező helyzetét. A pénteki 1-8-as megsemmisítő amszterdami zakó után ráadásul világvégi a hangulat a csapatban és kicsit a teljes magyar labdarúgásban. Egervári Sándor szövetségi kapitány lemondott, helyét Andorra ellen segítője, Csábi József veszi át. A győzelem biztosra vehető - ez pedig csoda esetén pótselejtezőt is érhet.

Románia a már említett két, Magyarország elleni eredménnyel, Törökország pedig azzal „támadt" fel, hogy a nyáron Abdullah Avcit Fatih Terim váltotta a kispadon. Azóta a törökök megverték Andorrát, Romániát és Észtországot, jelenleg pedig a legkedvezőbb helyzetben állnak. Az igazi feltámadás azonban mindkét csapatnak a második hely megszerzése jelentené.

Lássuk röviden a továbbjutási esélyeket. A két pontos hátrányban lévő Magyarország akkor juthat tovább, ha legyőzi Andorrát (ez kötelező), Törökország otthon kikap Hollandiától (ez elképzelhető), Románia pedig szintén alulmarad otthon Észtországgal szemben (ez csodaszámba menne). Magyar győzelem esetén elég lehet akár két döntetlen is a másik két meccsen, ám Dzsudzsákék nagyon elrontották gólarányukat Hollandiában.

A csapatok képességeit figyelembe véve reálisan a pótselejtezőért Románia és Törökország vív távolsági párharcot. Mivel mindketten 16 ponttal állnak, amelyik több pontot szerez kedden, az örülhet. Két döntetlen esetén a jobb gólkülönbséggel rendelkező törökök folytathatják. Romániának négy góllal nagyobb különbséggel kell nyernie Észtország ellen, mint teszi esetleg Törökország Hollandia ellen ahhoz, hogy a Piturca-legénység készülhessen a pótselejtezőkre.

Az amatőr státusú, de rendkívül szervezett, lelkes és néha a durvaságtól sem visszariadó andorraiak ellen Csábi József csak három helyen változtat a Hollandia ellen történelmi vereséget elszenvedő kezdő tizenegyen: az eltiltott Guzmics Richárd helyett Mészáros Norbert léphet pályára, Koman Vladimir helyén Lovrencsics Gergő kap lehetőséget, míg a meggyógyuló Szalai Ádám Németh Krisztián rovására kerül vissza a kezdőbe. Kissé érthetetlen azonban, hogy ilyen kaliberű ellenfél ellen, egy mégiscsak tét nélküli meccsen miért nem kapnak bizonyítási lehetőséget olyan játékosok, akik eddig keveset játszhattak. A ferencvárosi Gyömbér Gábor és a Olympiakoszban szereplő Megyeri Balázs szinte mindig kerettag, de soha nem játszik, Stieber Zoltán pedig kirobbanó formában van: tíz meccsen három gól és hat gólpassz a mérlege a német második osztályú Fürthben.

Ami Romániát illeti, a bukaresti sajtó szerint Piturca négy helyen is változásokat eszközölhet a kezdőben a pénteki meccshez képest. A kapuba szinte biztos, hogy Ciprian Tatrusanu visszakapja a helyét Bogdan Lobont-cal szemben. A védelem közepén az eltiltott Vlad Chiriches helyett Valerica Gaman kaphat szerepet, a bal oldalán pedig Iasmin Latovlevic helyén a csapatkapitány Razvan Rat. A legnagyobb kérdőjel, hogy a középpálya bal oldalán marad-e Gabriel Torje vagy, amint azt az Gazeta Sportului írja, Gigel Bucur kap lehetőséget.

Magyarország - Andorra 21.00 m1
Románia - Észtország 21.00 Antena1
Törökország - Hollandia 21.00

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: