2017-06-12 09:28:52• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmár megyében nem lesz tanügyi sztrájk az érettségi alatt

Hétfőn sztrájkba lépnek a tanügyi szakszervezeti szövetség kolozsvári és bukaresti hatodik kerületi tagjai, jelenti az Agerpres hírügynökség. Szatmár megyében nem várható hasonló lépés.

Noha az országos diákszervezetek az elmúlt héten felszólították a tanügyi szakszervezeteket, hogy tiltakozásukkal ne bojkottálják az érettségi menetét, a jelek szerint nem mindenki volt tekintettel a diákok érdekeire. Még Szatmár megyében sem.

Victor Oprea, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) szatmári szervezetének elnöke megkeresésünkre elmondta, noha a szakszervezet szatmári tagjainak 53,5%-a a munkabeszüntetés mellett döntött, végül mégsem lesz sztrájk az érettségi alatt.

„Az ügyben nem a tanfelügyelőség az illetékes, engem pedig nem értesített senki arról, hogy a pedagógusok hasonló lépésre készülnének. Kérdezzék meg a szakszervezeti vezetőket” - erősítette meg a sztrájk elmaradását Calin Durla főtanfelügyelő.

Mivel országos szinten csak 45%-ban írták alá a referendumot, így nincs országos sztrájk, minden területi szervezet függetlenül dönthet, magyarázta Simion Hancescu, az FSLI országos elnöke vasárnap.

A tanügyi káderek „természetesen” a múlt héten elfogadott egységes bértörvényben foglaltakkal szembeni nemtetszésüket kívánják kifejezni a sztrájkkal.

Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter szerint a tanügyi alkalmazottak béreinek megemelését azért halasztották 2018 márciusára, mert a jogszabály-tervezethez számos módosító javaslat érkezett, és tartaniuk kell magukat a 2020-ig előirányzott 32 milliárd lejes kerethez. A munkaügyi miniszter emlékeztetett, hogy idén már 6 milliárd lej értékben eszközöltek béremeléseket, többek közt a tanügyben, az egészségügyben és a kulturális intézményekben. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: