2010-04-23 13:16:43• hírek • Garzó Ferenc/MTI

A román-magyar kapcsolatról

A Fidesznek a jövőben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) lesz a legfőbb partnere a romániai magyarság ügyében - vallja a bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) pénteki kommentárjában, a Krónika és a Hargita Népe ugyanakkor Szász Jenőnek, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnökének ezzel ellentétes álláspontjáról tudósít.

Az erdélyi Krónika  és a Csíkszeredában megjelenő Hargita Népe szerint Szász Jenő örül annak, hogy a magyarországi választásokat fölényesen nyerő Fidesz törvényben kívánja megadni a magyar állampolgárságot a határon túli magyarságnak. Az MPP elnöke előző napi sajtótájékoztatóján megállapította: nagy reményeket fűz a fideszes kormányzáshoz, valamint a Fidesz és az MPP további együttműködéséhez.

Sajnálatosnak nevezte ugyanakkor azt a tényt, hogy a Fidesz sikerét most olyan politikusok is üdvözlik, akik korábban nem támogatták a jobboldaliakat. "Olyan emberek lettek Fidesz-szimpatizánsok, akik alig néhány évvel ezelőtt még a magyarországi balliberális kormánynak voltak a támogatói" - jegyezte meg Szász. Példaként Markó Béla RMDSZ-elnököt említette, akinek szerinte "nem áll jól a szénája" Magyarországon, ugyanis - mint fogalmaz - a megbízhatóság, a kiszámíthatóság, a következetesség és a tisztesség sem jellemzi a politikust. A nyilatkozó úgy véli: Markót a magyar fővárosban politikailag megbízhatatlannak tartják, így az RMDSZ  nem számíthat jó együttműködésre a Fidesz-kormánnyal.


Orbán Viktor - kivel fog együttműködni?
Orbán Viktor - kivel fog együttműködni?


Tamás Sándorról, a Kovászna Megyei Tanács elnökéről és Antal Árpádról, Sepsiszentgyörgy polgármesteréről pedig elmondta: ezek a politikusok 2008-ban úgy kampányoltak az MPP ellen, hogy azt állították, az a párt fideszes érdekeltségű vállalkozókat szeretne a térségbe hívni, ami árthat a térség gazdasági életének és a lakosságnak.  
Az MPP-elnök úgy fogalmazott: pártja következetesen kitartott a Fidesz mellett. "A nyolc év ellenzékiség alatt egyszer sem fordítottunk hátat, Kövér László kipróbált szövetségesként tart számon, és ennek a címnek akarunk a továbbiakban is alázattal megfelelni" - mondta a Hargita Népe szerint Szász Jenő.

A Bukarestben szerkesztett ÚMSZ pénteki kommentárjában ugyanakkor emlékeztet Markó Béla többször is kifejtett álláspontjára, amely szerint az RMDSZ-nek a mindenkori magyar kormánnyal kell megfelelően együttműködnie. A cikk szerzője szerint ráadásul Markó és Orbán Viktor azonos politikai elveket vall, hiszen mind az RMDSZ, mind a Fidesz néppártként határozza meg magát, aminek nyomatékaként képviselőik Brüsszelben a néppárti frakcióban ülnek egymás mellett. "Nincs tudomásunk róla, hogy a magyarságot érintő ügyekben eddig egymás ellen szavaztak volna" - írja a kommentátor. 

Szerinte azért is érdeke a Fidesznek az RMDSZ-szel való együttműködés, mert ez utóbbi a román kormánykoalíció fontos tagja, három miniszterrel, egy miniszterelnök-helyettessel és több államtitkárral. "Ki hinné el Orbán Viktornak, hogy Szász Jenőnek, a székelyudvarhelyi tanácsosnak és parlamenten kívüli zsebpártjának nagyobb a súlya, mint a kormányzó RMDSZ-nek? Egy ilyen ostobaságot csak tapasztalatlan politikus követne el, ő viszont nem az" - állapítja meg az ÚMSZ kommentárja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: