2020-07-20 10:49:27• hírek • Agerpres

A romániaiak több mint fele egy egyhetes üdülést sem tud megengedni magának

illusztráció/pixabay.com
illusztráció/pixabay.com

Az Európai Unió 16 év fölötti lakosságának majdnem egyharmada (29%) még egy egyhetes, otthonról távol töltött üdülést sem tudott megengedni magának tavaly, sőt, Románia az 54%-os aránnyal az első helyen áll ezen a téren – derül ki az Eurostat hétfőn közzétett adatsorából.

Az arány a 2010-ben jegyzett 39%-os adat óta fokozatosan csökkent, a koronavírus előidézte világjárvány és a megfékezésére foganatosított korlátozások, illetve a határlezárások miatt a csökkenő tendencia valószínűleg idén leáll.

Az európai statisztikai hivatal adatai szerint a romániaiak többsége (54%) nem tudott befizetni tavaly egy egyhetes, otthonról távol töltött üdülésre. A görögök 49%-a, a horvátok 48%-a, a ciprusiak 45%-a és az olaszok 44%-a volt ilyen helyzetben, mutat rá az Eurostat.

Ezzel ellentétben a svédek csupán 10%-a, a dánok és a luxemburgiak 11%-a, a finnek 12%-a, a németek és az osztrákok 13%-a nem tudta megengedni magának az üdülést 2019-ben.

A 2010-es évhez képest ez az arány két országot kivéve minden európai uniós tagországban csökkent. Ez a két állam Olaszország és Görögország, ahol 4, illetve 3 százalékkal nőtt azok száma, akik nem tudták megengedni maguknak anyagilag az évi egyhetes üdülést.

A legjelentősebb javulás ezen a téren Lettországban következett be, ahol 35 százalékponttal csökkent ez az arány, majd Málta következik 30 százalékpontos csökkenéssel, Bulgária és Lengyelország 27 százalékpontos, illetve Észtország 26 százalékpontos csökkenéssel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: