2019-11-01 13:32:12• hírek • Profit.ro /Szatmár.ro

A romániaiak közel 95%-a évente egyetlen könyvet sem vásárol

Az Európai Unió szerte Romániában leggyengébb a könyvpiac, a kiadók szerint még a pedagógusokat sem nagyon izgatja az olvasás.

A Profit.ro gazdasági hírportál cikke szerint Romániában az 1,3 millió főt sem éri el azok száma, akik évente legalább 1 könyvet megvásárolnak. A cikk arról is említést tesz, hogy a kiadók szerint a pedagógusok sem nagyon vásárolnak könyveket, sőt, a legtöbb politikus megrekedt a középiskolában olvasottak szintjén.

 

Mindezeket az Eurostat kimutatására alapozza az írás, amely arról is beszámol, hogy a Romániai Könyvkiadók Egyesülete szerint ősszel valóban megnő a könyveladások száma az országban, de érdekes módon nem azért mert megkezdődik az iskola, hanem sokkalta inkább azért, mert visszatérnek a szabadságról azok, akik általában könyveket vásárolnak.

 

A kimutatás szerint az 1,3 millió romániai közül többségben a nők vásárolnak könyveket, de, nem csak hogy kevesen olvasnak az országban, de Romániában a legalacsonyabb az egy főre jutó könyvesboltok száma is az EU-ban. Ennek köszönhetően értékét és arányait tekintve Romániában a leggyengébb a könyveládás az unióban.

 

Példának okáért Németországban évente 9 milliárd eurót költ könyvvásárlásra a lakosság, Olaszországban 2 milliárd eurót, Magyarországon 140 millió eurót, Romániában pedig mindössze 60 millió eurót. A bolgárok szintén 60 milliót költenek könyvre egy évben, de azt is hozzá kell tenni, hogy ők háromszor kevesebben vannak mint mi, sőt, a 2 millió főt számláló szlovének is lepipálnak bennünket, ők 75 millió eurót költenek évente könyvekre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: