2019-01-20 05:49:01• hírek • MTI

A romániai németek elégedettek a kormány kisebbségpolitikájával

A romániai németek elégedettek a román kormány kisebbségpolitikájával, és nem akarnak autonómiát - hangoztatta Paul-Jürgen Porr, a Romániai Német Demokrata Fórum (FDGR) elnöke szombaton Medgyesen, az 1919. január 8-i medgyesi szász küldöttgyűlés centenáriuma alkalmából szervezett szimpóziumon.

Száz évvel ezelőtt az erdélyi szászok küldöttei a gyulafehérvári román nagygyűlés szellemében elfogadták az általuk lakott területek egyesülését a román királysággal.


Paul-Jürgen Porr az Agerpres hírügynökségnek adott nyilatkozatában kijelentette: a német közösség számára a helyi autonómia nem téma, a közösség számtalanszor el is határolódott az autonómiatörekvésektől. "Mi elégedettek vagyunk a román állam kisebbségpolitikájával, beleértve az iskolapolitikát is" - idézte a romániai németek érdekvédelmi szervezetének vezetőjét az Agerpres.


Porr felidézte: a száz évvel ezelőtti román egyesülés az erdélyi, bukovinai, dobrudzsai és besszarábiai német közösségeket is egyesítette. Hozzátette azonban, hogy a 20. század eleji több százezres romániai német közösségből mára kevesebb mint 40 ezren maradtak.


A medgyesi centenáriumi rendezvényen Cord Meier-Klodt, Németország bukaresti nagykövete is részt vett, aki felszólalásában nehezményezte, hogy folytatódik a német kisebbség lejáratása Romániában. Hozzátette azonban, hogy elszigetelt esetekről van szó. Felidézte: száz évvel ezelőtt a német közösség saját elhatározásból csatlakozott a megalakuló modern Romániához, bízván a megígért jogokban, a többségi népességgel kialakítandó politikai és kulturális egyenlőségben.


"A jelenlegi politikai helyzetben, amikor egyes román erők megpróbálják diszkreditálni a német kisebbség szerepét ebben a közös Romániában, a száz évvel ezelőtti viszonyulás fontosabb, mint valaha" - fogalmazott a nagykövet. Hozzátette: a német kisebbséget gyalázó hangok elszigeteltek, és ezeket a jövőben is határozottan vissza kell utasítani.


A nagykövet arra utalt, hogy tavaly szeptemberben Darius Valcov, a miniszterelnök gazdasági ügyekben érintett tanácsadója az egyik közösségi portálon egy kisfilmet tett közzé, amely náci szervezetként mutatta be a Romániai Német Demokrata Fórumot (FDGR), és Hitler-bajusszal mutatta Klaus Iohannis román elnököt, a fórum korábbi vezetőjét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: