2019-02-06 06:18:38• hírek • Agerpres/Szatmár.ro

A romániai gyermekek több mint egynegyede hat óránál is többet internetezik egy iskolanapon

Fotó: 123RF
Fotó: 123RF

A romániai gyermekek 27,3 százaléka hat óránál is többet internetezik egy iskolanapon; hétvégi és szünidei napokon 48,3%-ra nő ez az arány - derül ki a Mentsétek meg a gyermekeket szervezet által készített felmérésből

A biztonságos internet napja alkalmából ismertetett felmérés következtetései szerint a sokat internetező gyermekek sokkal elégedetlenebbek a szülőkkel, barátokkal és tanáraikkal való kapcsolatukkal és jelenlegi életükkel, jelentősen kisebb arányban vélik úgy, hogy napi tevékenységeiknek van értelme, és kevésbé optimisták jövőjüket illetően. 


54 százalékuk válaszolta azt, hogy sérelem érte internetezés közben más felhasználók részéről, és 61 százalékukkal fordult elő, hogy kényelmetlenül érezték magukat valamitől, amit a világhálón láttak. A felmérés szerint a gyermekek átlagban 9 éves koruktól kezdenek el internetezni, és többségük okostelefont használ erre a célra. 99,3 százalékuk mondta azt, hogy van saját profilja valamely közösségi hálón.


A megkérdezettek 40 százalékával gyakran előfordul, hogy konkrét cél nélkül is böngészi az internetet, és 31 százalékuk mondta azt, hogy az internetezés miatt kevesebb időt szán családjára vagy a házi feladatokra. 28 százalékuk azt állítja, próbált kevesebb időt tölteni internetezéssel, de sikertelenül. A válaszadók csaknem 13 százalékával gyakran előfordul, hogy nem esznek vagy nem alszanak, csak hogy online lehessenek. 


A gyerekek 43 százaléka állítása szerint képeket is tölt fel magáról az internetre, megadja lakcímét és az általa felkeresett helyeket. Ugyancsak 43 százalékuk állítása szerint látott vagy kapott már szexuális tartalmú üzenetet a virtuális térben. A gyerekek 73 százaléka használja az internetet az iskolában. A megkérdezettek kevesebb mint fele válaszolta azt, hogy az osztályban, a tanárral együtt vagy informatikaórán internetezik, 87,4 százalékuk szünetben is kapcsolódik a világhálóra. 


Tízből négy gyerek mondta azt, hogy az iskolában tanultak elmélyítésére használja az internetet, ugyanakkor a megkérdezettek 63,5 százaléka válaszolta azt, hogy játszik is online. 
 

A közvélemény-kutatás 2018 áprilisa és szeptembere között készült, 1156, 12 és 17 év közötti gyermek megkérdezésével.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: