2020-02-11 10:38:29• hírek • Bede Emőke

A romániai gyerekek napi 3 órát töltenek az okostelefon nyomkodásával

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

Romániában, a 9 és 16 év közötti gyerekek 86 százaléka naponta néhány alkalommal használja okostelefonját, 63 százalékuk pedig napi több alkalommal vagy szinte egész nap nyomkodja a készüléket – derült ki az EU Kids Online 2020-as tanulmányából, mely az Európai Unió 19 tagállamának e témában született jelentéseit veti össze.

E tanulmányból kiderül, hogy a romániai gyerekek 77 százaléka az internet segítségével kommunikál barátaival és a családjával, 41 százalékuk pedig online vásárlásra és ár összehasonlításra is használja a világhálót. A nagymértékű internethasználat azonban kéz a kézben jár a személyes adatokkal való visszaéléssel is: a gyerekek 14 százalékának már lopták el biztonsági jelszavát, 9 százalékukról már osztottak meg kínos képeket kamu profilok segítségével, 8 százalékukat pedig már verték át a neten oly módon, hogy azzal anyagi veszteséget okoztak nekik. A 12 és 16 év közötti gyerekek 11 százaléka beismerte, esett már túlzásba az internethasználat miatt, azaz elhanyagolták az evést vagy az alvást annak érdekében, hogy a neten szörfölhessenek. Az EU-s átlag egyébként mindösszesen 4 százalék.


Romániában sem ismeretlen a „sharenting” jelensége, azaz a szülők által túlzásba vitt információmegosztás a közösségi médiában. A tanulmány szerint az uniós átlag 20 százalékra tehető, ehhez képest a román szülők 28 százaléka oszt meg gyermekéről túl sok és túl személyes adatot. Ezzel kapcsolatban pedig érdemes elmondani azt is, hogy a gyerekek 29 százaléka már kérte arra szülőjét, hogy távolítsa el a közösségi médiából a rá nézve kínos tartalmakat, mi több, 22 százalékuk már kapott negatív vagy rosszindulatú kommenteket ezek okán.


„Ezek az adatok azt mutatják, hogy a romániai gyerekek nem csak az internetben rejlő veszélyeknek teszik ki magukat, hanem a világháló adta lehetőségekkel is tudnak élni. Az internet kommunikációra való használatát azzal magyarázhatjuk, hogy Romániát egyre inkább érinti az emigráció (pl. szülők külföldi munkavállalása). Ugyanakkor mégis szükség van az internet biztonságos használatának oktatására, különös tekintettel a személyes adatok védelmére, ugyanis a visszaélések száma aggodalomra ad okot. Az adatvédelemmel kapcsolatban a sharenting jelenségére is fel kell hívni a figyelmet, hiszen annak hatása nem csak rövidtávon tapasztalható (pl .rosszindulatú kommentek), hanem hosszútávon, kereskedelmi szempontból is (adatosítás)” – fejtette ki ezzel kapcsolatban dr. Anca Velicu, az EU Kids Online romániai képviselője.


A szakember által elmondottak már csak olyan szempontból is megfontolandóak, mivel egyre több gyerek használja napi szinten az internetet az okostelefonján keresztül. Uniós szinten például a gyerekek átlagosan 2,8 órát töltenek a mobiltelefon nyomogatásával, Romániában a netezéssel töltött idő már elérte a 3 órát - derül ki a felmérésből.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: