2017-01-18 14:55:05• hírek • Szatmar.ro

Csak a közalkalmazottaknak jár a négy napos pihenő - be kell pótolniuk

Szombattól négynapos vakációra mennek a romániai közalkalmazottak, miután a bukaresti kormány pihenőnappal kötötte össze január 24-ét - a román fejedelemségek egyesülésének ünnepét - az azt megelőző hétvégével.

A kormány szerdán elfogadott határozata értelmében január 23-a, hétfő pihenőnap lesz a közszférában, amelyet január 28-án, szombaton - vagy január végéig túlórázással - kell ledolgozni. A kormányhatározat nem érvényes a megszakítás nélküli tevékenységeket biztosító közalkalmazottak munkarendjére, valamint azokra a bírákra és ügyészekre, akiknek január 23-ra kitűzött tárgyalásuk van.

A román parlament tavaly ősszel nyilvánította hivatalos munkaszüneti nappá a román fejedelemségek - Moldva és Havasalföld - 1859-es egyesülésének évfordulóját, amely már évek óta nemzeti ünnepnek számított Romániában.

A decemberi parlamenti választásokat megelőző időszakban az eddigi 12-ről 14-re emelték a hivatalos munkaszüneti napok számát Romániában, amibe húsvét és pünkösd vasárnapját is beleszámolják. A parlament a választási kampányt megelőző időszakban szavazta meg, hogy - a román fejedelemségek egyesülésének ünnepe mellett - június 1-je, a nemzetközi gyermeknap hagyományossá vált dátuma is munkaszüneti nap legyen Romániában.

1859 januárjában Moldva és Havasalföld is Alexandru Ioan Cuzát, a moldvai Nemzeti Párt uniót szorgalmazó vezetőjét választotta fejedelmévé, annak ellenére, hogy korábban a nagyhatalmak a - krími háború után török fennhatóság alól felszabadult - két román fejedelemség korlátozott egyesülésébe egyeztek csak bele. A perszonálunió után Cuza 1862-re elérte a két államapparátus összevonásának nemzetközi elismerését: az új állam ekkor vette fel a Románia nevet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: