2013-10-31 14:41:27• hírek • MTI

A romániai erdők pusztításának megállítását szorgalmazta Károly herceg

Üzenetében a romániai erdők pusztításának megállítását szorgalmazta Károly herceg a Vad Kárpátok nevű ismeretterjesztő filmsorozat harmadik részének bukaresti bemutatóján, ahol a herceg sorait Martin Harris, Nagy-Britannia bukaresti nagykövete olvasta fel.

A Vad Kárpátok című angol ismeretterjesztő sorozat a Kárpátok gazdag élővilágát népszerűsíti, a filmből két rész már korábban elkészült, a harmadiknak most tartották a bemutatóját. Ez utóbbiban főként Románia északi részét népszerűsítik, egyebek között Bukovina egyik leglátványosabb kolostorát. A sorozatot a Travel Channel sugározza, amely november 8-án vetíti a harmadik részt.

Az erdélyi tájak és a Kárpátok szerelmeseként ismert Károly herceg üzenetében kifejtette, hogy egyes vidékeken már helyrehozhatatlan kárt okoztak az erdőirtások, és azért fontos védeni ezt a természeti kincset, mert Románia azon kevés európai országok közé tartozik, ahol még nagy kiterjedésű, érintetlen, vad, erdős területek léteznek. Hozzátette: a Kárpátok romániai szakaszán található Kelet- és Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű érintetlen erdős területe, amely a legnagyobb barnamedve-, farkas- és hiúzpopulációnak ad otthont.

A herceg felhívta a figyelmet arra, hogy sok európai ország megsemmisítette erdős területeit, a brit, különösképpen a skóciai erdőirtásokat emelte ki negatív példaként. 

Mint mondta, Románia is hasonló sorsra juthat, ha nem óvja kellő odafigyeléssel erdeit. Szerinte a Kárpátok hatalmas lehetőséget nyújtanak a fenntartható turizmus működtetésében, ami jelentős jövedelmet biztosíthat a térségnek, de csak akkor, ha megóvják a környezetet.

A Mediafax hírügynökség szerint Károly herceg a filmben elmondja: nagy kihívás a természeti táj megőrzése, mert elsősorban az ott élő embereket kell meggyőzni arról, hogy mekkora érték birtokában vannak. A herceg a kiterjedt legelőkre is felhívta a figyelmet, amelyek egyedülálló szépségük miatt valóságos ékszernek számítanak.

A brit trónörökös évről évre ellátogat Erdélybe, ahol több birtokot is vásárolt. Ezek egyike a székelyföldi zalánpataki, ahol három parasztházat újított fel és tett vendégfogadásra alkalmassá. A filmben elmondta, hogy a zalánpataki példával meg akarja mutatni, hogyan lehet vendégfogadásra alkalmassá tenni a régi házakat a hagyomány és a korszerűség ötvözésével.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: