2019-09-25 08:47:15• hírek • Bajnai Botond

A romániai dohányosok közel fele több mint egy csomaggal szív naponta

A romániai lakosság mintegy 27,4%-a (körülbelül 5,6 millió fő) dohányzik napi rendszerességgel – derül ki egy friss kimutatásból.

A statisztika szerint a férfiak 36,5%-a, míg a nők 18,7%-a napi dohányos, míg a dohányzók közel fele, azaz 43,5%-uk, napi szinten több mint egy csomag cigarettát füstöl el. A rendszeres dohányzók 71,5%-a függőként van nyilvántartva, ők már az ébredés utáni fél órában rágyújtanak. A tanulmány arra is rámutat, hogy a cigarettát első alkalommal megkóstolók átlagéletkora 17,9 év, viszont sokan már ennél jóval korábban kipróbálják a dohányterméket.

 

A Global Adult Tobacco Survey (GATS) 34 országban végzett 2018-ban felmérést, az eredményeket olyan közpolitikák kidolgozására és bevezetésére használják fel, amelyek a dohányzást bátortalanítják és ezzel csökkentik a dohányzás előidézte betegségek előfordulását, derül ki a román közegészségügyi intézet (INSP) közleményéből.

 

Tavaly Romániában 5.408 háztartásban végezték el a felmérést, 4.571 személy válaszolt a kérdésekre.
Az Országos Egészségfelmérő Központ szakemberei szerint globális szinten 23 olyan betegséget azonosítottak, amelyeknek köze van a dohányzáshoz. 2016-ban 25 ezernél több romániai haláleset köthető össze a dohányzással: 6.233 személy halt meg agyvérzésben, 9.928 személy koszorúér-betegségben és 9.596 személy tüdőrákban.


Az Egészségügyi Világszervezet romániai irodájának adatai szerint, van egy olyan célkitűzés, hogy 2035-re kinevelődjék egy nem dohányzó generáció. Viszont rámutatott, az utóbbi időben nőtt a dohányfogyasztás mennyisége, főként a nők és a fiatalok körében.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: