2019-09-16 09:26:10• hírek • Szatmár.ro / INS

A romániai családok 96 százaléka saját lakásban lakik

Az Európai Unió tagországai közül továbbra is Romániában élnek a legtöbben saját tulajdonú lakásban.

 

A Román Statisztikai Intézet adatai szerint a családok 96 százaléka lakik saját lakásban, ami az EU szintjén messze a legmagasabb. Romániát egyébként e tekintetben Litvánia és Horvátország követi, 90 százalékkal. Magyarországon 86 százalékot meghaladó ez az arány, azonban Németországban mindössze 51,7 százalék, az osztrákoknál pedig 55 százalék. Az Európai Uniós átlag egyébként nem éri el a 70 százalékot. 

 

A statisztikai intézet adatai szerint a legtöbben 3-5 szobás lakásokban élnek (54 %), míg 43,2 százalék 1-2 szobás életteret birtokol. Falun némileg más az arány, itt 70 százalék fölötti a 3 vagy annál több szobás ingatlant tulajdonlók aránya. A lakosság 37 százaléka 1981 és 2000 között tett szert az általa jelenleg birtokolt ingatlanra. 

 

Az INS adatai szerint a lakhelyüket érintő zavaró tényezők tekintetében, a legtöbben a zaj miatt panaszkodnak. 16 százalékot bosszant az autós, vasúti vagy légi közlekedés okozta hangzavar. A légszennyezettség is elég jelentős helyet foglal el a panaszlistán, 15,3 százalék elégedetlen e tekintetben, 11,9 százalék a közbiztonság miatt aggódik, 7,3 százalékot pedig a hangos szomszédok bosszantanak.

 

Arra is rámutat a felmérés, hogy a lakás állapotát tekintve 53,5 százalék esetében lenne szükség valamilyen munkálatra, felújításra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: