2013-06-07 13:39:11• hírek • Szatmár.ro

A romániai borokkal ismerkedtek meg

A borok szerelmesei újabb izgalmas előadáson vehettek részt a Consult Scolarinál.

Teltházas előadást tartott a Consult Scolari Egyesület új székhelyén csütörtök délután Kormos Zoltán kolozsvári borszakértő. A Románia borászata című borismereti előadáson résztvevők megismerkedhettek a romániai borvidékekkel, azok jellemzőivel, de megkóstolhattak néhányat a minőségi borokat készítő romániai pincészetek kínálatából.

Kormos elmondta: az ország borászata igazán az utóbbi tíz évben indult gyors ütemű, látványos fejlődésnek. Több mint negyven pincészetet alapítottak az elmúlt években az ország területén. Ezek jórészt külföldi kézben vannak, az olcsón felvásárolt földeken EU-s támogatással telepítettek szőlőt és kezdtek bort készíteni.  Kormos Zoltán felhívta a figyelmet a különböző borvidékek jellegzetességeire, az adott területek legkiemelkedőbb pincészeteire. A Szatmári borvidék esetében a Nachbil és a Hetei pincészetet emelte ki.

A Szatmár.ro kérdésére a borszakértő elmondta, hogy mindkét pincészetnek nagyon ígéretes borai vannak, ám mivel fiatal pincészetekről van szó, termékeikkel most keresik igazi helyüket a romániai borpalettán. Kiemelte a szatmári "nagyon szép" pinot noir-okat, syrah-kat, véleménye szerint pedig érdemes lenne vidékünkön komolyabban próbálkozni a kékfrankossal is.

A szatmári borok hajlamosak arra, hogy több savat tartsanak meg, ami gerincet ad a bornak - délen például ilyen "gerinces" borokat nem is tudnak termelni.

Romániában - mint kiderült - jó piaca van a jó bornak. Az utóbbi időben a borexport látványosan csökkent, sőt, olyan ütemben nőtt a borfogyasztás az országban, hogy ma már importálni kell borokat a kereslet kielégítése érdekében.

A 2013-as évben a szervező Consult Scolari Egyesület felnőttképzési palettáján kiemelkedő szerepet kapott a borismeret: sikeres alapfokú és középszintű borismereti tanfolyamokat szerveztek, a csütörtöki előadással pedig egy sorozat vette kezdetét. Az elkövetkezőkben a tanfolyamok mellett kéthetente borismereti előadások megszervezését tervezik, amelyeken a helyi termelők mellett az ország más pincészeteit is bemutatják.

A tervek szerint a következő előadásokra az alábbi program szerint   kerül sor:

Június 20 - Azok a csodálatos leánykák: Királyleányka és Fekete leánykák - előadó: Serli Csilla
Július 4 - Wine Princess, Menesi borok
Július 18- Nachbil Borászat
Július 20, 21, 22, 23 Kozépfokú borismereti képzés
Augusztus 1- Jidvei Borászat
Augusztus 14 (szerda) - Hetei Borászat
Augusztus 29 - Oprisor Borászat
Szeptember 5-6-7 - Alapfokú borismereti képzés
Szeptember 19 - a 47-es, 48-as szélességi körök borai - előadó: ifj. Szakács Imre

Előadást tartottak Románia borairól

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: