2017-06-09 10:53:51• hírek • Agerpres.ro

A romániai alkalmazottak több mint fele dolgozik éjszaka

A romániai foglalkoztatottaknak több mint fele, azaz 52,7 százaléka nem megszokott időszakokban dolgozik, vagyis este, éjszaka vagy hétvégéken, jelentette ki Diana Popa, az Országos Statisztikai Intézet (INS) szakértője.

"A nem megszokott időszakban végzett munka estére, éjszakára, a hétvégékre vagy a váltásokban végzett munkára értendő. Erre a kérdésre több válasz létezik, vagyis egy ember több kategóriába is besorolható, a kutatásban feltett kérdés pedig az interjút megelőző négy hétre vonatkozott, tehát nem biztos, hogy folyamatosan szokatlan időszakban dolgoznak az alkalmazottak" - tette hozzá Popa a munkaidő kérdésével foglalkozó vita kapcsán.

A megkérdezetteknek 52,7 százaléka nyilatkozta azt, hogy nem megszokott időszakban, azaz este, éjszaka vagy hétvégén is dolgozott, míg 25,8 százalékuk nyilatkozta, hogy több váltásban dolgozott.

"50 százalékuk mondta, hogy szombaton is dolgozik, 12 százalékuk pedig azt válaszolta, hogy éjszaka dolgozott" - mondta a szakértő.

A megszokott munkaprogramot illetően Romániában az átlag 39,8 óra hetente. Valamivel az átlag alatt helyezkednek el a mezőgazdasággal foglalkozó munkások, akik 35,6 órát dolgoznak hetente, míg átlag fölötti munkaidejük van az ipari ágazatokban, építkezéseken vagy szolgáltatási szakterületeken dolgozó személyeknek.

"A válaszadók 90 százaléka azt nyilatkozta, hogy előre meghatározott programjuk van, a munkakezdés és végzés idejét kizárólag az alkalmazó határozza meg és a munkavállaló nem változtathatja egyáltalán a programját. 10 százalékuk nyilatkozta azt, hogy módosíthatja munkabeosztását" - mondta el az intézet képviselője.

Az Országos Statisztikai Intézet 1996-tól kezdődően negyedévente végzi el ezt a típusú felmérést, az adatokat interjúk során gyűjtik be.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: