2010-03-16 13:23:01• hírek • MTI

A román tévében több az erőszak

Beszélgetős műsor, híradó és rajzfilmek kerültek az erőszakos tévéműsorok listájának élére Romániában a román Országos Audiovizuális Tanács (CNA) és az UNICEF felmérése alapján, amely 11 romániai tévéadó összesen 348 óra és 15 percnyi adását vette górcső alá 2009. január 5. és 11. között.

A felmérésből kiderül, hogy a legagresszívebb szórakoztató és pamflet-műsor Romániában az Antena 3 által sugárzott A sajtó szájában című produkciója, amelynek egy órájából 12,6 percet az agresszió különböző formái töltenek ki - ismerteti a CNA felmérését az Új Magyar Szó című bukaresti napilap internetes oldalán.

A beszélgetős műsorok közül az OTV Dan Diaconescu Élő című műsora tartalmazza a legtöbb erőszakos jelenetet, egy órányi adásidő 36 százalékát ezek teszik ki. A híradók között a Pro Tv hírműsora számít a legagresszívebbnek, melyben átlagosan 16,6 agressziót tartalmazó hírrel találkozhatnak a nézők.

Az előző évekhez viszonyítva érezhetően kevesebb az erőszakos jelenetek száma a romániai televíziókban, de az erőszakos műsorok a legnagyobb nézettségűeknek számítanak. A CNA felmérése szerint a romániai televízióadók érezhetően több erőszakot sugároznak, mint a legfontosabb amerikai és nyugat-európai csatornák.

A 11 vizsgált tévéadó között szerepelt a Cartoon Network, a Jetix és a Minimax - melyeket a CNA korábbi felmérése szerint a 6 és 15 év közötti gyerekek a legtöbbet néznek. A három gyerekadón a felmérés ideje alatt sugárzott rajzfilmek összesen 2005 erőszakos képsort tartalmaztak. Az agresszió a Jetixen volt a leggyakoribb (852 erőszakos cselekedet), ezt követte a Cartoon Network (815) és a Minimax (338).

Ennek ellenére a CNA a Cartoon Network csatornát tartja a legtöbb agresszivitást sugárzó gyerekadónak, ugyanis egy-egy műsoron belül itt a legnagyobb az erőszak aránya (13,3 százalék), és ezen a csatornán a leghosszabbak az egyes agresszív jelenetek (átlagosan 15 perc). A CNA felméréséből az is kiderül, hogy a három adón a fizikai erőszak (52 százalék) vezet, ezt követi a verbális (29 százalék) és a pszichológiai (13 százalék) agresszió.

A Cartoon Network szerint a nagy-britanniai audiovizuális tanács rendszeresen vizsgálja műsoraikat, és nem talál bennük kivetnivalót.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: