2014-05-28 18:44:10• hírek • Kocsis Zoltán

Óriási műkincsfogás Szatmár megyében!

Óriási mennyiségű, egyelőre ismeretlen eredetű festményt és egyéb műkincset foglalt le a Szatmár Megyei Rendőrség. Amennyiben a hatóság gyanúja beigazolódik, akkor több millió euró értékű lopott műtárgyra bukkantak az országosan ismert szatmári műgyűjtőnél.

A rendőrség és a kommandósok a ND19-es főúton állították meg a Gheorghe P. vezette Ford Maverick típusú városi terepjárót, amelyben 15 festményt és egyéb műtárgyat találtak. Ennek eredetét a 47 éves férfi nem tudta igazolni.

Ezen felbuzdulva a rendőrség házkutatást tartott a PP-DD megyei szervezetének korábbi elnökének Dacia településen található házában. Amit ott találtak, azon maguk is meglepődtek: összesen 629 különböző méretű festményt! Telis-tele volt velük a garázstól a különböző melléképületekig a ház szinte minden zuga.

„A festmények egy része gyaníthatóan Románia és egyéb európai uniós tagállam nemzeti kulturális örökségét képezheti és elképzelhető, hogy lopás útján kerültek a gyanúsítotthoz", áll a rendőrség közleményében. Ezzel szemben Gheorghe P. az egyik román nyelvű portálnak azt nyilatkozta: a talált festmények negyed évszázad gyűjtő munkájának eredménye.

A Szatmár Megyei Múzeum munkatársaira komoly feladat vár a következő napokban-hetekben: meg kell állapítaniuk, a festmények közül melyik eredeti és melyik hamisítvány. Első ránézésre mindenesetre olyan világhírű mesterek munkáit dokumentálták, mint Claude Monet, Édouard Manet vagy Henri Matisse, de találtak olyan elismert szatmári alkotók munkáit is, mint Mohi Sándor vagy Papp Aurél.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: