2012-04-11 15:32:00• hírek • Szatmár.ro

A román pártoknál még mindig a központosítás a cél

Günthner Tibor a szenátusban zajló eseményeket kommentálja - decentralizáció csak az RMDSZ számára tűnik prioritásnak.

A román szenátusban a keddi nap folyamán került terítékre a Polgári Perrendtartási Kódex ügye, mellyel kapcsolatban egy, az önkormányzatok munkáját, pontosabban bevételeit nagyban befolyásoló cikkelyt is megszavazott a szenátorok többsége. A polgári perek alkalmával ugyanis általában szükség van az igazságügyi bélyeg-illeték befizetésére, amely bizonyos esetekben egy meghatározott összeg, más esetben viszont a per értékének egy bizonyos százaléka. Eddig a helyi tanács, esetünkben a szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal kapta meg az ilyen módon befolyó összeget, a PDL és a PSD szenátorai viszont ezen változtatnának.

Az új verzió szerint ugyanis az illeték összegének a 30 százaléka az Igazságügyi Minisztériumba vándorolna, másik 30 százaléka a központi költségvetésbe és csak a fennmaradó 40 százalék jutna a Polgármesteri Hivatalhoz.

Günthner Tibor élesen bírálta a PSD és PDL-s szenátor-kollégák viselkedését ebben az ügyben. Az RMDSZ ugyanis, tartva magát a politikai programjához, amelyiknek fontos része a decentralizáció, elutasította ezt a lehetőséget. Az ok egyszerű: ezzel a módszerrel újra Bukarestbe kerülnének komoly pénzösszegek, s onnan politikai vonalon szétosztva kerülnek majd különböző önkormányzatokhoz. Günthner szerint az lenne a helyes és a decentralizációt figyelembe vevő intézkedés, ha a bélyeg-illetékből befolyt összeg továbbra is helyben maradna, ezzel is támogatni lehetne a polgármesteri hivatalok által elkezdett fejlesztéseket, modernizálási munkálatokat.

- Bár mindenik parlamenti párt programjában benne van a decentralizáció, ezt egyedül az RMDSZ veszi komolyan, ezt mutatja az igazságügyi bélyeg-illeték esete is. Azt is észrevehetjük, hogy azokban a minisztériumokban zajlik a valódi decentralizáció, ahol RMDSZ-es miniszter van. Jó példa erre az egészségügy területe, amelynek decentralizálását Cseke Attila kezdte és Ritli László folytatja - mondja a szenátor.

Az igazságügyi bélyeg-illeték ügyét ugyan összességében megszavazta a szenátus, a végső döntéshozó szerv azonban a képviselőház. Így van esély, hogy ez a rosszul átgondolt határozat megbukjon - zárta a szenátor.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: