2019-09-09 14:03:12• hírek • Bede Emőke

A román oktatási rendszer hiányosságaira is kitért Navracsics Tibor szatmári látogatása során

A hétfői nap során szakmai látogatást tett Szatmárnémetiben Navracsics Tibor, kultúráért, oktatásért és sportért felelős európai uniós biztos, melynek során többek között Kereskényi Gábor polgármesterrel, illetve Pataki Csaba megyei tanácselnökkel találkozott. A zárt ajtók mögött zajló egyeztetések után a felek közös sajtótájékoztatót is tartottak.

A sajtó képviselőinek szervezett eseményt Pataki Csaba nyitotta meg, ki elmondta, hogy a mai alkalom nem csak azért különleges, mert nem Romániából származó EU-biztos még nem járt Szatmárnémetiben, hanem azért is, mert a kultúráért, oktatásért és sportét felelős Navracsics épp a 2019-2020-as tanévkezdésre időzítette a szakmai látogatást. Ezt követően a megyen tanácselnök Kereskényi Gábor polgármesternek adta át a szót.


„Azt gondolom, hogy egy jelképes dolog, hogy az oktatásügyi európai biztos ma látogatott Szatmárnémetibe, amikor mind a 40 tanintézményünkben elkezdődött az iskolai év. Szatmárnémeti városában minden tanintézményben optimális körülmények között, sőt, nagyon jó körülmények között kezdhették el a mai napot, úgy az óvodások, mint az általános- vagy középiskolások. Nagyon fontosnak tartom azt, hogy a 2000-es évek eleje óta a mindenkori városvezetés különösen nagy hangsúlyt fektetett az oktatásra, hiszen ez jelenti a jövőt itt, Szatmárnémetiben. A Partiumban minőségi oktatást kell biztosítanunk gyermekeink számára, amelyben különös hangsúlyt kapnak keresztény értékeink is” – zárta gondolatait a városvezető.


Kereskényi után Navracsics Tibor vette át a szót, ki először is röviden ismertette látogatásának okát és célját. Mint kifejtette, szeretne a helyszínen is tájékozódni arról, amit az EU-s szinten az oktatáspolitikában és kultúrpolitikában meg szeretnének valósítani, illetve hogy mindezek mennyiben felelnek ezek meg a helyi igényeknek. „Ma a megye és a város is büszke lehet mind az oktatási hagyományaira, mind pedig arra, hogy a megye, illetve a város területén különböző nemzetiségek békében és kölcsönös együttérzésben élnek együtt. Ezt maguk a megyei és városi hatóságok is segítik, éppen ezért ez a terület modell is lehet a jövő politikájának tervezése szempontjából.
 

A mi mandátumunk a vége felé közeledik, november 1-jétől egy új bizottság veszi át Brüsszelben az ügyek intézését, ez azonban nem jelenti azt, hogy az általunk elindított kezdeményezések véget érnének. Az egyik legfontosabb kezdeményezésünk ezen a területen az ún. európai oktatási térség, amelyet 2025-ig kívánunk megvalósítani, amely a tagállamokat az óvodai hálózat szélesítésével, az idegennyelv-tanítás népszerűsítésével, az iskolai dokumentációk kölcsönös elismerésével, és egy európai egyetemi rendszer kiépítésével kíván segíteni, a szakoktatás és az általános oktatás több területén pedig a duális oktatás elterjesztésével és a kompetencia központú oktatás megteremtésével” - fejtette ki Navracsics.
 

A biztos örömmel nyugtázta, hogy a polgármester és a megyei tanácselnök által bemutatottak és ezen EU-s törekvések ugyanazon a mezsgyén haladnak, mi több, a helyi képzések már nem egyszer külföldről is elismeréssel tértek haza. Épp ezért zárszóként Navracsics elismerését és köszönetét fejezte ki az elöljárók felé. Azon sajtói kérdésre pedig, hogy melyek a romániai oktatás legnagyobb problémái, Navracsics Tibor kifejtette, jelenleg úgy látja, a legnagyobb gondot az alulfinanszírozás, illetve a szakoktatás háttérbe szorulása jelenti. Épp ezért számít országos, sőt, uniós szinten is követendő példának az a németekkel folytatott együttműködés, melynek célja, hogy jobbá és eredményesebbé tegye a Szatmár megyei duális képzést.


A sajtótájékoztató után Navracsics Tibor a szatmári tanintézmények képviselőivel is találkozott, hogy a fentebb is emlíett kihívásokról és direktívákról egyeztessenek.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: