2007-08-09 11:43:28• hírek • Szatmar.ro

A román nyelv oktatása idegennyelvként

 Kónya László szerint a magyar diákok felzárkózása múlik ezen.
Traian Basescu román államfő Székelyföldi útján sokak szerint az apadó népszerűségét szeretné némileg helyreállítani. Elsősorban az utak rossz állapotát konstatálta, de a legmeglepőbb kijelentése az oktatás megreformálására irányult. Megérkezése után kijelentette: a magyar gyerekeknek speciális tanrend szerint, idegen nyelvként kellene tanítani a román nyelvet, mert akkor jobban elsajátítanák. Ezt a magyarság és az RMDSZ évek óta követeli.

Az államfő elismerte, nem lehet a román nyelvet ugyanúgy oktatni a magyar diákoknak, mint azoknak, akik ez az anyanyelvük. A reformot az államfő az első osztálytól kezdené. A kérdés csak az, az ígéret eljut-e a konkrét javaslat, esetleg a megvalósítás fázisáig.

Megkérdezésünkre Kónya László főtanfelügyelő-helyettes a Szatmár.ro-nak elmondts, évek óta a magyar oktatással foglalkozó tisztségviselők, megyei és országos szinten próbálják elfogadtatni azt a valóságot, hogy a magyar családokban, magyar anyától születő gyerekek anyanyelve a magyar, és nem a román, ezért a román nyelv tanítását úgy kell megszervezni, ahogyan más idegen nyelvek elsajátításánál történik.

Eddig minden próbálkozás kudarcba fulladt, Kónya László szerint bizonyos nacionalista körök szinte nemzetárulásnak tekintették a román nyelv idegen nyelvként való bevezetését a magyar diákok körében. Már a 2006-2007-es év folyamán újra előtérbe került ez a probléma, és a tanügyminisztériumban levő kisebbségi nyelvet oktató tisztségviselők többször tanácskoztak három megyében román nyelvet oktató szaktanárokkal, és kidolgoztak ennek az eszmének megfelelő módszertant.

„Okvetlenül szükség lenne erre a változtatásra, mert ellenkező esetben továbbra is az fog fennállni, hogy a gyerekek a nem megfelelő módszer miatt nem fogják tudni elsajátítani a román nyelvet. A román tankönyvekben a hangsúly az irodalomra esett, és nem a nyelv mint kommunikációs eszköz tanítására. Felvetődik a kérdés, hogyan tanulják meg a gyerekek a rámán irodalmat, mikor a kommunikációs eszköz, mint a nyelvet nem ismerik.” –nyilatkozta Kónya László.

Arra a kérdésre, hogy a kormányfő csak reklámfogásnak szánta-e kijelentését, a főtanfelügyelő-helyettes elmondta „Meg vagyok győződve arról, hogy a kormányfő tanácsosai a kapott kérvények, kérések alapján határozottan ajánlották Basescunak, hogy kiálljon a probléma mellett”

Szinte biztosra vehető, hogy a következő tanévben a magyar anyanyelvű diákok a románt anyanyelvként fogják tanulni, de remélhetőleg pár éven belül sikerül idegen nyelvként oktatni, hogy végre a magyar diákok is el tudják kellőképpen sajátítani a román nyelvet, hogy fel tudjanak zárkózni román anyanyelvű társaik szintjére.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: