2014-07-18 10:10:32• hírek • MTI

A román légi irányítás felkészült a forgalomnövekedésre

A román légi irányítás felkészült arra, hogy tovább fog növekedni a forgalom az ország légterében: a malajziai utasszállító ukrajnai szerencsétlensége óta a tervezettnél mintegy 25-30 százalékkal több repülőgép haladt át a román légtéren - közölte csütörtök este a román légiforgalmi szolgálat (ROMATSA).

Több légitársaság, köztük a német Lufthansa és a francia Air France bejelentette, hogy gépeik elkerülik a Kelet-Ukrajna feletti légteret, miután csütörtökön Donyeck megyében csaknem 300 emberrel a fedélzetén lezuhant a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing-777-es gépe.

A Tarom légitársaság is közölte, hogy pénteki moszkvai járatai az ukrán légteret elkerülő útvonalon, fél órával hosszabb menetidővel közlekednek.

A bukaresti külügyminisztériumban válságstáb próbál információkat gyűjteni arról, hogy volt-e román áldozat a lezuhant gépen.

Traian Basescu államfő nyilatkozatban sürgette, hogy az ukrán hatóságok mellett az Európai Unió szakértői is részt vehessenek a tragédia okainak tisztázásában.

Lezárták az ukrán légtér egy részét

A malajziai utaszállító repülőgép lezuhanása nyomán lezárták az ukrán légtér egy részét csütörtök este, így az Eurocontrol nem fogadja el a régiót érintő repülési terveket - közölte maga az európai légiforgalmi irányítási szervezet csütörtök este az MTI-vel.

Közlésük szerint az ukrán hatóságok arról tájékoztatták a szervezetet, hogy további intézkedésig minden repülési magasságon lezárták a kelet-ukrajnai dnyipropetrovszki repülésinformációs régiót (FIR). Ennek értelmében az Eurocontrol minden olyan előzetesen leadott repülési tervet visszautasít, amely olyan útvonalakat használ, amelyek áthaladnak ezen a légteren. Jelezték, hogy a (Krím félszigeten található) szimferopoli régió szintén zárva van. Az Eurocontrol közölte továbbá: információik szerint a malajziai gép által repült útvonalat az ukrán hatóságok 32 ezer láb (9,7 kilométer) magasságig lezárták, a Malaysia Boeing 777-ese ezer lábbal magasabban, 33 ezer lábon repült, amikor eltűnt a radarernyőkről.

Az ukrán titkosszolgálatnak állítólag bizonyítéka van arra, hogy szakadárok lőtték le a gépet

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) olyan felvételt tett közzé csütörtökön a YouTube videomegosztó portálon, amely a titkosszolgálat szerint bizonyítja, hogy a szakadárok lőtték le a malajziai utasszállító gépet Kelet-Ukrajna fölött. Az SZBU egy lehallgatott telefonbeszélgetést tett közzé, amelyen állítólag két szeparatista beszélget, és az egyik elismeri, hogy az emberei lelőttek egy utasszállítót.

A szakadárok azt állítják, hogy nem rendelkeznek olyan fegyverrel, amellyel le lehet lőni egy 10 ezer méteres magasságban haladó gépet. Ennek ellentmond, hogy a szakadárok néhány hete az interneten közzétették, hogy zsákmányoltak az ukrán hadseregtől egy Buk típusú közepes hatótávolságú föld-levegő rakétarendszert. Kijev szerint nagy valószínűséggel ilyen típusú fegyverrel lőtték le az utasszállítót.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: