2010-08-27 11:16:21• hírek • Kokes János/MTI

A román kollégáikat is megszégyenítik

Hihetetlen pazarlás folyt az elmúlt években a cseh közlekedési minisztériumban - derítette ki az új tárcavezető, Vít Bárta által elrendelt ellenőrzés. A közlekedési minisztériumban évente tízmilliókat adtak ki olyan dolgokra, amelyek teljesen feleslegesek, illetve sokszorosan felülértékelték a megvett termékeket, valamint a megrendelt munkákat.

A tárca például több száz plüssmacit vett, amelyek nyakában egy sál lógott a minisztérium nevével, tucatnyi láda csokoládés desszertet is vettek, VIP-csomagolásban, s egy gépkocsimosásért vagy virágöntözéséért a reális árak sokszorosát fizették ki. A szolgálati gépkocsikat a kimutatás szerint pedig 30-szor vagy 40-szer mosták meg havonta.
A botrányos adatokat a Mladá Fronta Dnes című liberális lap közölte csütörtökön, és Radek Smerda miniszterhelyettes hivatalosan is megerősítette. Smerda szerint a második félévben ezeket a kiadásokat mind eltörölték, minek következtében a tárca mintegy 20-30 millió koronát takarít meg.

Az ellenőrzés eredményének kézhez vétele után a miniszter a tárca három legfelsőbb gazdasági vezetőjét és néhány más felelőst azonnal menesztett. Bár a miniszterek természetesen nem foglalkoznak a virágok öntözésével, vagy az autók mosásával - állítják a lapban megszólaltatott gazdasági szakértők - a végső felelősség mégis elsősorban az övék.
Néhány érdekes nyilvánosságra került adat. A minisztérium tavaly például havi 570 500 koronát (több mint 90 ezer lej) fizetett egy cégnek a tárca irodáiban lévő 125 darab cserepes virág heti kétszeres megöntéséért.
Az épület egyik folyosójának kifestéséért 197 ezer koronát fizettek ki. A mai átlagárak szerint ezért 5500 négyzetméternyi falat lehetett volna kifesteni. A folyosó ennek csak töredéke.

A miniszter szolgálati gépkocsijának mosásáért az idei első félévben 303 ezer (közel 45 ezer lej) koronát számláztak ki. A kimutatás szerint minden nap - beleszámítva a hét végéket is - legalább kétszer megmosták. Ennek fényében kérdéses, hogy mire használták fel azt az autókozmetikát, amelyre további 54 ezer koronát költöttek.
Nyilvánvaló, hogy számos adat nem felel meg a valóságnak - állapította meg a lap.

Prágai látkép

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: