2013-12-30 15:55:38• hírek • MTI

A román és bolgár korlátozások fenntartását követelik brit konzervatívok

Nigel Mills
Nigel Mills

A román és a bolgár állampolgárokkal szembeni, január 1-jétől lejáró átmeneti munkavállalási korlátozások érvényben tartását követelte David Cameron brit miniszterelnöktől hétfői nyílt levelében a kormányzó Konzervatív Párt többtucatnyi vezető tisztviselője.

A választókerületi elnökök és vezető aktivisták Conservative Grassroots nevű szervezetének 90 tagja szerint a két ország EU-csatlakozási szerződésében van olyan záradék, amely lehetővé teszi a korlátozások fenntartását a "súlyos felfordulást okozó, destabilizáló bevándorlási hullámok" elkerülésére.

A levél szerzői szerint a brit fiatalok körében 21 százalék a munkanélküliek aránya, ami a harmadik legmagasabb ráta az Európai Unióban és a fejlett ipari gazdaságok alkotta OECD-térségben egyaránt, és ezért is "logikus lépés" lenne a korlátozások fenntartása 2018-ig.

A brit kormány korábban többször jelezte, hogy az EU-előírások miatt nincs mód az átmeneti korlátozások meghosszabbítására a román és a bolgár állampolgárok esetében.

A konzervatív szervezet elnöke, Robert Woollard azonban a miniszterelnöknek írt, hétfőn nyilvánosságra hozott levélben "gazdasági szükségszerűségnek" nevezte e korlátozások érvényben tartását. Woollard szerint tömeges román és bolgár bevándorlás esetén a helyi tanácsok költségvetési helyzete - pótlólagos pénzügyi támogatás híján - fenntarthatatlanná válhat, és ez "társadalmi feszültségekhez" vezethet.

A Conservative Grassroots vezető aktivistái a nyílt levélben követelik azt is, hogy Cameron rendkívüli ülésre hívja vissza a karácsonyi szabadságát töltő parlamentet, annak a képviselői indítványnak a megvitatására és elfogadására, amely szintén a román és a bolgár állampolgárokkal szemben érvényesített, szerdától lejáró bevándorlási korlátozások meghosszabbítását célozza.

A kezdeményezést önálló indítványként a kormányzó Konzervatív Párt egyik alsóházi képviselője, Nigel Mills terjesztette be még novemberben, és eddig a tory frakció 70 tagja - az alsóházi konzervatív pártcsoport 20 százaléka - írta alá. A bevándorlási törvényhez benyújtott módosító indítvány 2018 decemberének végéig, vagyis további öt évvel javasolja kiterjeszteni a románokra és a bolgárokra vonatkozó korlátozásokat.

Nagy-Britanniában - éppen a román és a bolgár állampolgárokkal szembeni korlátozások lejártának közeledtével - egyre élesebb bel- és külpolitikai vita bontakozik ki az uniós társállamokból érkezők bevándorlásának szabályozásáról.

A Liberális Demokratákkal koalícióban kormányzó Konzervatív Párt sorra jelenti be a szigorítási terveket az EU-társállamok munkavállalóival szemben. Ezek közül már szerdától érvénybe lép az a korlátozás, amelynek alapján a külföldi uniós polgárok nagy-britanniai tartózkodásuk első három hónapjában nem - és a három hónap letelte után is csak hat hónapig - vehetnek igénybe munkaügyi jellegű szociális támogatást.

A konzervatívok egyes szigorítási elképzeléseit a kormánykoalícióban részes Liberális Demokraták is éles bírálatokkal illették. A brit kormány az EU-bevándorlókra vonatkozó szigorítási tervek miatt az utóbbi hetekben komoly konfliktusba keveredett Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős EU-biztossal is, akinek többszöri bíráló nyilatkozatait éles ellenkritikával fogadták brit politikusok.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: