2020-06-16 18:36:01• hírek • Szatmár.ro / MTI

A román és a magyar állampolgárok karanténba vonulási kötelezettség nélkül átkelhetnek a két ország határán

Kelemen Hunor szövetségi elnök kérésére szerda reggeltől a román és a magyar állampolgárok karanténba vonulási kötelezettség nélkül átkelhetnek a két ország határán - osztotta meg hivatalos Facebook-oldalán az Romániai Magyar Demokrata Szövetség. A hírt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter videóüzenetben erősítette meg. 

"Az RMDSZ már régóta kért minket arra, hogy próbáljunk meg megállapodni a román kormánnyal arról, hogy a román és a magyar állampolgárok karanténba vonulási kötelezettség nélkül átkelhessenek a két ország határán. Felgyorsítottuk ezeket a tárgyalásokat. Sikerült is most eredményt elérni, amelynek nyomán lehetővé tesszük, hogy holnap éjféltől, tehát gyakorlatilag holnap reggeltől magyar és román állampolgárok karanténba vonulási kötelezettség nélkül léphessenek át Magyarország és Románia határán" - mondta el videóüzenetében a magyar külügyminiszter. 
 


Ludovic Orban a nap elején arra utasította Marcel Vela belügyminisztert, hogy vegye fel a kapcsolatot magyar kollégájával, és a leghatározottabban kérje a mozgásszabadság biztosítását. Ha pedig nem ér el eredményt, akkor forduljon az Európai Bizottsághoz, hogy Brüsszel tartassa be Magyarországgal az EU-szerződés mozgásszabadságra vonatkozó előírásait.


A miniszterelnök elmondta, személyesen kapott jelzést egy ismerősétől, aki vizsgára készülő lányát vitte volna Nyugat-Európába, de a szülő magyarországi átutazását nem engedélyezték. Külföldi munkaszerződés eredeti példányát kérték tőle, amellyel nem rendelkezett. A kormányfő nyomatékosította: ha Magyarországra akartak volna utazni, megértené a szigort, hiszen a járványhelyzet miatt Románia is hozott korlátozó intézkedéseket. A magyarországi intézkedések azonban az átutazó forgalmat is korlátozzák.


"Megint korlátozzák a mozgásszabadságot, és furcsállom, hogy megint a román állampolgárok a legfőbb áldozatok" - fakadt ki a miniszterelnök. "Nem fogadhatjuk el, hogy az Ausztriába, Németországba, Franciaországba igyekvő, Magyarországon átutazni kívánó román állampolgárok nagy részével szemben a nem tudom hányadik alkalommal hozzanak olyan korlátozó adminisztratív intézkedéseket, amelyeket mintha kimondottan nekünk dedikálnának. Ez különösen zavaró. Beszéljen a magyar kollégájával is, de ha nem hagyja abba ezeket a diszkriminatív intézkedéseket, amelyek ellenkeznek az EU-s szabályokkal, akkor a bizottsághoz kell fordulni, hogy tartassák be Magyarországgal a szabályokat" - jelentette ki kedden Ludovic Orban román miniszterelnök.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: