2017-11-15 13:47:05• hírek • MTI

A román elnök figyelmeztetésnek, a szakminiszter elismerésnek veszi az EB igazságügyi jelentését

A jobboldali Klaus Iohannis román államfő súlyos figyelmeztetésként, míg Tudorel Toader, a szociálliberális bukaresti kormány igazságügyi minisztere az előrelépések elismeréseként értelmezte szerdán az Európai Bizottság (EB) szerdán közzétett jelentését a romániai igazságszolgáltatásról és korrupcióellenes harcról.

Az elnöki hivatal közleményében azt hangsúlyozza: a brüsszeli országjelentés valójában azt állapítja meg, hogy 2017 elvesztegetett év volt az EB által korábban megfogalmazott 12 ajánlás teljesítésében, ha pedig a kormány és a parlament nem változtat az igazságszolgáltatással szembeni magatartásán, Románia visszalép a korrupcióellenes harcban.

Iohannis szerint Romániának az igazságszolgáltatás terén tett eddigi erőfeszítéseit olyan politikusok veszélyeztetik, akik nem értik meg, hogy nem saját érdekeik érvényesítésére, hanem a közjó szolgálatára kaptak felhatalmazást. Az államfő leszögezte: minden rendelkezésre álló alkotmányos eszközt fel fog használni a jogállamiság és az igazságszolgáltatás függetlenségének védelmében.

A szaktárca vezetőjének olvasatában Brüsszel megerősítette, hogy 2019-ben lezárulhat Románia uniós igazságügyi felügyelete. Tudorel Toader felidézte: Jean-Claude Juncker bizottsági elnök mandátumának egyik célkitűzéseként beszélt májusi bukaresti látogatásán az úgynevezett Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (CVM) lezárásáról. A miniszter biztatónak tartja, hogy az EB szerint is Románia képes lesz teljesíteni az ajánlásokat, és lezárható lesz az uniós mechanizmus a bizottság 2019-ben lejáró mandátumának befejezése előtt.

Toader megjegyezte: a Románia uniós csatlakozása óta eltelt évtizedben az ajánlások folyamatosan változtak, és Brüsszel mostani értékelőjében is számon kér olyasmit, ami a legutóbbi, januári jelentésben még nem volt követelmény. Arra az újságírói kérdésre, hogy nem érez-e negatív felhangot az "igazságszolgáltatás függetlenségét érintő kihívásokkal kapcsolatos súlyos aggodalmakban", Toader azt mondta: az igazságszolgáltatás átszervezését célzó, nemrég kezdődött jogalkotási folyamatról majd akkor lehet érdemi véleményt alkotni, amikor a törvénycsomag hatályba lép.

Romániában az utóbbi hónapban ismét kiéleződött az igazságszolgáltatás körüli, évek óta tartó belpolitikai vita. A szociálliberális kormánytöbbség vezetői szerint a korrupcióellenes harc ürügyén Romániát ügyészállammá tették, ahol nem érvényesül az ártatlanság vélelme, ezért szükség van az alkotmányos elvek helyreállítására az igazságszolgáltatásban. A jobboldali ellenzék szerint a kormánytöbbség saját, korrupcióval vádolt politikusai védelmében akarja visszanyesni a vádhatóság mozgásterét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: