2020-02-01 09:14:34• hírek • Agerpres/Szatmár.ro

A román állampolgárok korlátozások nélkül élhetnek elnyert jogaikkal a Brexitet követően is

Románia reméli, hogy az Egyesült Királyság közeli partner és megbízható szövetséges marad az Európai Unióból való távozása után, jelentette ki Klaus Iohannis államelnök pénteki sajtónyilatkozatában, nyomatékosítva, hogy a román állampolgároknak megmaradnak a jogaik a Brexitet követően is.


”Először történik meg, hogy egy tagállam kilép az Európai Unióból, ez pedig ki fog hatni az európai projekt további útjára. Sajnáljuk Nagy-Britannia döntését, hogy 47 év után véget vet uniós tagságának, azonban tiszteletben kell tartani a brit nemzet akaratát. Románia reméli, hogy az Egyesült Királyság közeli partner és megbízható szövetséges marad” – áll az államelnök sajtónyilatkozatában.

A román államfő rámutatott, a Brexit-tárgyalások folyamán Románia legfontosabb célkitűzése az volt, hogy az Egyesült Királyságban élő és dolgozó román állampolgárok jogai és érdekei védve legyenek.

”Ez a célkitűzés szerepel a kilépési megállapodásban, amely garantálja a Nagy-Britanniában élő EU-s állampolgárok jogait, biztosítja a kiszámíthatóságot és jogbiztonságot. A román állampolgárok korlátozások nélkül élhetnek elnyert jogaikkal a Brexitet követően is” – mondta Iohannis.

Hangsúlyozza ugyanakkor, hogy Románia el akarja mélyíteni a Nagy-Britanniával való stratégiai partnerséget, hogy a Brexitet követően a kétoldalú kapcsolat a két állam közös érdekei mentén körvonalazódjon.

Ami pedig az Egyesült Királyság és az Európai Unió további kapcsolatát illeti, Románia egy minél több területet lefedő partnerség kialakítását támogatja, fűzte hozzá Iohannis.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: