2013-05-16 11:46:38• hírek • MTI

A román államfő kinevezte az ügyészségi vezetőket

Kinevezte szerdán az ügyészségi vezetőket a jobboldalhoz közel álló Traian Basescu román államfő, elfogadva politikai ellenfele, Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök jelöltjeit.

Ponta - ideiglenes igazságügyi miniszterként - áprilisban ugyanazt a Tiberiu Nitut jelölte legfőbb ügyésznek, akinek a kinevezését Basescu januárban elutasította, a korrupcióellenes főügyészség élére pedig Laura Codruta Kövesi volt legfőbb ügyész került, akit kormányzati körökben az államfő emberének tartanak.

Basescu sajtóértekezleten jelentette be, hogy a jelöléseket elfogadta. Rámutatott, egy éven belül választ vár a legfőbb ügyésztől: ki hozta meg az 1989-es román forradalom idején a politikai döntést arról, hogy a katonaságot és a hazafias gárdákat éles töltényekkel ellátva vessék be a rendszerellenes tüntetők ellen. A Ceausescu-diktatúra megdöntését eredményező 1989-es megmozdulások idején több mint ezer ember vesztette életét, túlnyomó többségük a diktátor elfogása után.

Romániában az igazságügyi miniszter jelöli és az államfő nevezi ki a vádhatóság csúcsszerveinek vezetőit. A politikai társbérletben élő román kormány és az államfő eddig egymás politikai befolyásától féltette az igazságszolgáltatást: kölcsönös gyanakvásuk miatt a tisztségek több mint fél éve betöltetlenek voltak.

Megfigyelők szerint ennek a patthelyzetnek vetett véget az államfő és a miniszterelnök megállapodása. Basescu mindazonáltal szerdán elutasította azt az egyes sajtótermékek által kész tényként kezelt feltételezést, hogy Laura Kövesi kinevezése érdekében alkut kötött volna Pontával. Rámutatott továbbá: Nitu eddig is a legfőbb ügyész helyettese volt, és korábbi kinevezésére jobboldali kormányzat idején került sor.

A román államfő kijelentette: tévednek azok, akik azt hiszik, hogy az ügyészek egyik vagy másik politikai tábornak engedelmeskednek, a vádhatóság egyedül a törvénynek tartozik engedelmességgel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: