2009-05-19 16:38:57• hírek • MTI

A romák ügyéről tárgyaltak

A cigányság problémáját egységes fellépéssel, uniós szinten kell kezelni - állapították meg az Európa Tanács parlamenti közgyűléséhez tartozó jogi- és emberjogi bizottság tagjai Marosvásárhelyen, ahol hétfőn kezdődött meg idei kihelyezett ülésük.

A tanácskozás helyszínéül Frunda György, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora javasolta a többnemzetiségű erdélyi várost. Mivel jelenleg az Európa Unió tagországai közül Romániában él a legnépesebb roma közösség, valamint az Olaszországban 2008-ban történt, romániai romák által elkövetett támadások és az ellenük hozott intézkedések miatt leginkább Romániára figyel Európa, időszerű volt ebben az országban megtartani az ülést.

A tanácskozáson többen is hangoztatták: a cigányságot érintő kérdésekben a tagállamok csakis a roma kisebbség képviselőinek bevonásával dönthetnek. A felszólalók közül többen is azt nehezményezték, hogy Romániában egyetlen romaszervezetnek sincs kellő súlya a hatóságokkal folytatott párbeszédben. Ezzel szemben több román politikus a roma kisebbség parlamenti képviseletét hozta fel példaként - olvasható a Krónika című kolozsvári és az Új Magyar Szó című bukaresti napilap internetes oldalán a tanácskozásról.

Nem csak Romániában vagy az egykori keleti tömb országaiban, de Európa-szerte gondot jelent a romakérdés - derült ki a felszólalásokból.

A szlovákiai Berényi József, roma ügyekkel foglalkozó uniós jelentéstevő az utóbbi idők legsúlyosabb kelet-európai rasszista megnyilvánulásairól számolt be, majd hozzátette: a nyugat-európai szélsőséges mozgalmak is szinte minden társadalmi gondért a cigányságot okolják.

Adrian Nastase volt román miniszterelnök elismerte, hogy az utóbbi években a vélt vagy valós diszkrimináció miatt sok cigány távozott az országból, de hozzátette, hogy "ott sem boldogulnak jobban".

A politikusok, az emberjogi civil szervezetek és a cigányság képviselői egyetértettek abban, hogy a romakérdést egységesen kell kezelni. Amint Adrian Nastase is kifejtette: hiába próbálkozik egyik vagy másik tagállam, ha a többi nem lép fel azonos időben és azonos mércével. "Amióta a határok megnyíltak, a cigányprobléma is olyan, mint a közlekedőedények elmélete. Hiába oldod meg ma egyik helyen, holnap a másikon találkozol ugyanazzal a gonddal" - vélekedett Nastase.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: