2009-08-13 15:20:53• hírek • MTI

A romák szerint 170 személyt üldöztek el

Állambiztonsági kérdéssé válhat Romániában a székelyföldi magyar-roma konfliktus, miután több roma jogvédő szervezet kérte, hogy karhatalmi felügyelet alatt biztosítsák a Hargita megyei romák visszatérését otthonaikba - adta hírül csütörtökön az Új Magyar Szó című bukaresti napilap.

A roma szervezetek a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó román Legfelső Védelmi Tanácshoz (CSAT) fordultak ezzel a megkereséssel. A dokumentumot elküldték Traian Basescu államfőhöz, aki a CSAT elnöke, valamint a parlament két házának elnökeihez is.

Azt állítják, hogy a Hargita megyei Csíkszentmártonban és Csíkszentkirályon kirobbant roma-magyar konfliktusok után a magyar lakosság 170 cigányt - köztük nőket és gyerekeket -  üldözött el otthonából. A magyar többségű helyi önkormányzatok vezetői többször is cáfolták ezt.

Csíkszentmártonban és Csíkszentkirályon május és június folyamán fajultak tettlegességig a roma és magyar közösség közti konfliktusok. A jogvédők azt szeretnék elérni, hogy a CSAT foglaljon állást, és nyilvánosan ítélje el "az etnikai alapú diszkriminációt". Az elüldözöttek számára "a nemzetközi jogrendnek megfelelően menekülttáborok létesítését is kérik, amelyek működtetését ENSZ emberjogi illetékesei szavatolják".

A roma érdekvédelmi szervezetek szerint azért van szükség gyors beavatkozásra, mert szerintük érezhetően nő a feszültség a régióban, és hasonló konfliktusokra kerülhet sor Csíksomlyón, Csíkmadarason, Szentsimonban és Kászonújfaluban is.
Az indítvánnyal kapcsolatban Eckstein-Kovács Péter, a román államfő kisebbségi tanácsadója a lapnak úgy vélte, hogy a roma jogvédők lépése eltúlzott.


A székely-roma konfliktussal az államenlökhöz fordultak
A székely-roma konfliktussal az államenlökhöz fordultak


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: