2018-02-21 08:00:19• hírek • Bede Emőke

A roma közösség felzárkóztatásáról tárgyaltak

A Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal kis gyűlésterme adott otthont annak a találkozónak, mely során Darius Filip prefektus a romaügyekkel foglalkozó vegyes munkacsoport képviselőit fogadta, akik egy 2020-ig tartó felzárkóztatási programot dolgoztak ki.

A beszámoló szerint a romák hátrányos helyzetének leküzdésében elsőként az oktatás területén kell lépéseket tenni. Mint elmondták, fontos lenne egy olyan rendszert kialakítani, mely segítségével nyilván lehet tartani az óvoda- és iskolaköteles gyerekeket, ennek segítségével ugyanis folyamatosan ellenőrizni lehetne, melyik gyermek lépett be az oktatási rendszerbe, illetve kik azok, akik ennek a kötelezettségnek nem tettek eleget. Emellett a tanárokat is támogatni kell az iskolaelhagyás megakadályozásában.
 

Ugyancsak az oktatás népszerűsítése jegyében olyan kampányokat kellene megvalósítani, melyek segítségével felhívhatják a szülők figyelmét a tényre, hogy a gyermekek iskoláztatása csak pozitív hozadékkal járhat számukra, illetve arról is értesíteni kell őket, hogy a középiskolák és egyetemek kifejezetten a roma kisebbség számára is tartanak fent helyeket.
 

A munkacsoport képviselői azt is megosztották a jelenlevőkkel, hogy 2018-ban nem kevesebb, mint 250 romának fognak segíteni elhelyezkedni a munkaerőpiacon, azonban azt is fontosnak tartják, hogy a közösség számára állásbörzéket és tanfolyamokat szervezzenek, melyek segítségével könnyebben találhatnak állást. Végül, de nem utolsósorban olyan egészségügyi kérdéseket érintettek, mint a védőoltások fontossága vagy a kórházakban tapasztalható gyermekelhagyás megelőzése.


A prefektus támogatásáról biztosította a csoportot, illetve azt javasolta nekik, ha bármilyen panasszal vagy javaslattal élnének az év folyamán, azt írásban is jelezhetik az intézmény felé.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: