2010-09-27 16:49:37• hírek • Szatmar.ro

A repülőtér lehet a megye kapuja

A turisták, illetve az üzletemberek számára Szatmár repülőtere lehet a megye kapuja - mondta portálunknak Adrian Stef,a megyei tanács alelnöke.

Egyre nagyobb hangsúlyt kap megyei szinten a Szatmárnémeti határában lévő repülőtér. Az eredetileg katonai reptérnek készült egység ugyan is igen fontos szerepet tölthet be a megye fejlődésében.

Amíg 2007-ben még nem léteztek a városba-, illetve a városból induló repülőjáratok, 2008-ra megjelent az első, amely Szatmárnémetiből Bukarestbe szállította a személyeket. Egyre inkább beindult a lobbizás annak érdekében, hogy minden hétköznap induljon repülőgép a fővárosba és onnan vissza, hiszen ez egy nagy lehetőség, amit kár lett volna kihagyni - tájékoztatott Stef. Jelenleg 8 belföldi járattal rendelkezik a szatmári reptér, de tervezik legalább egy külföldi beindítását is. Amint arról az alelnök beszámolt, több fejlesztés is történt annak érdekében, hogy külföldi járatot is befogadhasson a reptér, mivel ehhez különböző előírásoknak kell megfelelnie.

Ennek függvényében jelenleg 24 órás határrendészeti és vámőrségi szolgálat is rendelkezésre áll, ugyanakkor az olyan egyszerű, ám igen fontos módosításokat is végrehajtják, mint például az illemhelyek modernizálása. A mozgássérültek számára könnyebben használható helyiségek létrehozása mellett nagy gondot fordítanak olyan helyiség kialakítására is, ahol babákat lehet tisztába tenni, illetve szoptatni.

A politikus elmondása szerint a schengeni övezetbe való csatlakozásunkkor a reptér teljesen megfelel majd az elvárásoknak.

A környező megyékkel ellentétben a helyi kifutópályák szélesebbek, hosszabbak és vastagságuk is nagyobb, köszönhetően mindez annak a ténynek, hogy katonai gépek le- és felszállására tervezték ezt. Felépítésének köszönhetően így olyan gépeket is képes befogadni, amelyek a térségben nem szállhatnának le. Ebből kifolyólag előnyünk van a légi személyszállítást illetően Nagybánya, Nagyvárad és akár Kolozsvárral szemben is.

A 30 éves kifutóra azonban ráfér a felújítás - mondta Stef -, így Európai Uniós projektekre pályáznak a pénz előteremtéséért. Jelenleg úgy tűnik elég nagy esély van arra, hogy el is nyerjünk egy ilyen pályázatot, hiszen Románia 16 repteréből 10 az, amely működőképes, és reális esélyei vannak arra, hogy kihasználják ezeket. Ebbe a szatmárnémeti is beletartozik - tette hozzá a politikus.

A megyei alelnök egyébként szerdán és csütörtökön tárgyal Szinaján a reptér modernizálása ügyében, a külföldi járatok beindításáért pedig jelenleg is zajlanak a megbeszélések különböző társaságokkal. Annyi egyelőre bizonyos, hogy közelségük miatt sem Budapest, sem Bécs nem jöhet számításba a nemzetközi légiszállításban, hiszen a reptéren a fel- és leszállákor, valamint az ellenőrzésekkel elvesztett idő alatt gépkocsival, olcsóbban is el lehetne érni az uticélba.


Stef fontosnak tartja a reptér modernizálását
Stef fontosnak tartja a reptér modernizálását


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: