2010-09-13 09:33:31• hírek • MTI

A repülő halaktól lopnák a technikát

Szélcsatornában végzett mérések arról tanúskodnak, hogy a repülő halak jobban siklanak, mint a rovarok, és éppolyan jól, mint például a viharmadarak vagy a kisasszonyrécék. Erről dél-koreai gépészmérnökök számoltak be.

A repülő halak technológiáját a repülőgépek építésénél is hasznosítani lehetne a Szöuli Nemzeti Egyetem szakemberei szerint - írja a Die Welt című német lap internetes kiadása. Miután megfigyelték, hogy a halak tényleg repülnek, He Cson Csoi és Hjung Min Park arra voltak kíváncsiak, hogyan tartják magukat azok a levegőben.

A repülő halak negyven másodpercig is képesek a levegőben maradni, és 70 kilométer per órás sebességgel akár négyszáz métert is megtehetnek. Mind a vízhez, mind a levegőhöz kiválóan alkalmazkodtak.

Kísérleteikhez Csoi és Park egy repülő halfaj öt kitömött példányát használták fel. Egyeseket kiterjesztett mellúszókkal, míg másokat leszorított uszonyokkal preparáltak. A mérnökök szélcsatornában elemezték a siklási arány alakulását változó hajlásszögeknél.

A siklási arány megadja, mekkora távolságot képes megtenni a hal röptében vízszintes irányban, mialatt repülési magassága csökken.

Az arány akkor volt a legmagasabb, amikor a hal a felszínnel párhuzamosan haladt - ahogyan a tenger felett is teszi - írják a kutatók a The Journal of Experimental Biology című folyóiratban. Amennyiben a szilárd aljzatot víztartállyal helyettesítették, még inkább javult az eredmény.

Tehát, ha a hal a tenger felszínéhez közel siklik, messzebb jut. Csoi és Park a jövőben a repülő halak módszerét repülőgépek kifejlesztéséhez kívánják felhasználni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: