2016-09-25 10:48:19• hírek • Járai Judit/MTI

A rendőrség is nyilvánosságra hozta a videót

Az egyesült államokbeli Charlotte városának rendőrsége nyilvánosságra hozta a saját videóját az afroamerikai férfi agyonlövéséről, amely miatt napok óta tartanak a zavargások észak-karolinai városban.

A 43 éves, hétgyermekes férfit kedden lőtte le egy 26 éves rendőr. Mind az áldozat, mind a rendőr afroamerikai. A rendőrt azonnal szabadságolták, a helyi rendőrség mellett a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is vizsgálatot indított, a városban azonban erőszakba fulladó zavargások törtek ki. Szerdán 44 embert letartóztattak, és a rendőrökkel szembeni összecsapásoknak egy halálos áldozatuk is van. Jelenleg éjféltől reggel hat óráig kijárási tilalom van érvényben Charlotte-ban.

Egy nappal azt követően, hogy az agyonlőtt férfi özvegye nyilvánosságra hozta azokat a felvételeket, amelyeket a férje lelövése előtti és utáni pillanatokban készített a mobiltelefonjával, a rendőrség szombaton nyilvánosságra hozta a saját videofelvételeit. Ezeket az egyik rendőr testkamerája és a rendőrautó műszerfalán elhelyezett kamera rögzítette.

A testkamera felvételein jól hallható, hogy a rendőrök odakiáltanak az autójából kikászálódó Keith Lamont Scottnak, hogy tegye le a fegyvert, majd a férfi kezét leengedve, hátrálva közelít a rendőrök felé, mire az egyik rendőr négy lövést lead rá.

A rendőrségi videóból sem derül ki egyértelműen, hogy az áldozatnál volt-e fegyver, vagy volt-e egyáltalán valami a kezében. A rendőrautó műszerfalán elhelyezett kamera más látószögből és még percekkel korábban rögzítette az eseményeket: azon a két rendőr már akkor a férfira szegezi a fegyverét, amikor ő még bent ült az autójában, amelynek ajtaja és ablaka egyaránt zárva volt. Egyik felvétel sem mutatja azonban a lövés pillanatát, csak azt, amikor Keith Lamont Scott már holtan rogyott össze.

A rendőrség fotókat is közzétett, ezeken kézifegyver és marihuána látszik, a rendőrség szerint mindezt az áldozatnál találtak.

A videofelvételek és a fotók nyilvánosságra hozatala előtt Kerr Putney, Charlotte rendőrfőnöke sajtóértekezletet tartott, s amikor megkérdezték tőle, arra számít-e, hogy ezzel megnyugszanak a várost hatalmába kerítő heves indulatok, a rendőrfőnök azt válaszolta: a felvételek önmagukban nem adnak abszolút bizonyosságot a történtekről. "A videó csak megerősíti a szemtanúktól gyűjtött információkat" - fogalmazott a rendőrfőnök. Putne szerint az áldozatnál volt kézifegyver, és a rendőrök látták a marihuánát az autójában, s mindez együttesen késztette őket arra, hogy cselekedjenek.

Az észak-karolinai város nem az egyetlen az elmúlt hetekben, hónapokban, ahol tragikusan végződött rendőri túlkapások történtek. Pár nappal ezelőtt az oklahomai Tulsában egy rendőrnő lőtt agyon egy férfit, a rendőrnő ellen már vádat is emeltek. Korábban a déli Louisiana fővárosában, Baton Rouge-ban lőtt agyon egy afroamerikai férfit két rendőr. Tavaly Baltimore városában, 2014-ben pedig a Missouri állambéli Fergusonban lőttek agyon rendőrök afroamerikaiakat. Mind Baltimore-ban, mind Fergusonban faji zavargásokba fulladtak a tiltakozó akciók.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: