2017-05-30 17:13:17• hírek • Kocsis Zoltán

A rendőrség figyelmeztet: Ismét dívik a balesetes csalás!

Ne dőljünk be a telefonhívásoknak és ne beszéljünk idegeneknek a családunkról – gyakorlatilag ez a két legfontosabb tanács, ha elejét akarjuk venni annak, hogy csalás áldozataivá váljunk, mondja a rendőrség. Ez a két örök érvényű axióma azért vált aktuálissá, mert az utóbbi időben ismét népszerűvé vált az ún. balesetes telefonos csalás.

A Szatmár Megyei Rendőrség tájékoztatása szerint az elmúlt hetekben több bejelentést is kaptak, melyek szerint ismeretlenek a balesetes módszerrel próbáltak meg jelentősebb összeget kicsalni tőlük. A módszer egyszerű. Egy ismeretlen telefonáló, azt állítva, hogy ő ügyvéd, ügyész, rendőr vagy éppen orvos, közli telefonpartnerével, hogy annak közeli hozzátartozója – lánya, fia, megye, veje – súlyos közlekedési balesetet szenvedett és sürgősen pénzre van szüksége az orvosi ellátáshoz. Vagy egy másik verzió szerint a rokon súlyos – akár halálos – közlekedési balesetet okozott és pénzre van szükség a kár fedezésére vagy esetleg az ügy elsimítására.

A csalók rendszerint idősebb személyeket hívnak fel, abban bízva, hogy hiszékenyebbek, sebezhetőbbek, befolyásolhatóbbak, szentimentálisabbak.

A rendőrség figyelmeztet mindenkit, hogy baleset esetén senkinek nem kell kártérítést fizetnie azonnal, csakis bírósági végzést követően. Ugyanúgy nincs szükség pénzre az áldozat sürgősségi ellátásához sem.

A rendőrség arra kér mindenkit, aki esetleg hasonló telefonhívást kap, hogy azonnal ellenőrizze az említett rokon állapotát: hívja fel őt vagy hívja fel a rendőrséget, a kórházat. Ezt követően értesítse az esetről a rendőrséget. Fontos, hogy ne osszunk meg ismeretlen személyekkel információkat családi állapotunkról, családtagjainkról.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: