2009-11-20 14:46:07• hírek • Gozner Gertrud

A rendőrség felkészült a vasárnapi szavazásra

A Szatmár Megyei Rendőrség székházában péntek délben Liviu Taut rendőrkapitány a vasárnapi elnökválasztás előkészítéséről tartott sajtótájékoztatót. Az eseményen jelen voltak a Prefektúra Intézményének, a Megyei Csendőrségnek, a Határrendészetnek és a Sürgősségi Helyzetek Megyei Felügyelőségének képviselői.

Amint a beszámolóból kiderült, a megyében összesen 398 szavazóhelyiség fog működni, közülük 64 speciálisan lesz kiképezve, mégpedig azáltal, hogy a szavazást egy videokamera fogja figyelni és rögzíteni. Ezek a rögzítő eszközök nem a bejáratot fogják pásztázni, hanem a szavazóurnára fognak koncentrálni - magyarázta Taut.

A 398 szavazókörzetből 184 helyen a rendőrség munkatársai fognak felügyelni a rendre, 78 helyen a csendőrség fog őrt állni, 64 szavazóhelyiségben a határrendészet munkatársai felvigyáznak, 47 helyen a Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének tagjai lesznek jelen, míg a Gépjármű-ellenőrző Hivatal kettő, az Emigrációs Iroda egy személyt küld felvigyázni.

A választási csalásokkal és egyéb rendellenességgel kapcsolatos bejelentéseket a 112-es segélyhívón lehet közölni a hatósággal. A rendőrök ígérik, hogy minden bejelentést komolyan vesznek, és egy ügyészekből álló csapat készenlétben vár, és megyei szinten azonnal nekifog az ügy kivizsgálásának.

Az elnökválasztás napján a belügyminisztérium alá tartozó szervek nem csak a szavazóhelyiségben, hanem annak 500 méteres körzetében is felügyelnek a rendre és a biztonságra, egyúttal biztosítják a szavazócédulák szállítását, viszont az urnákhoz nem érhetnek hozzá - tudtuk meg Ana Malaescu-tól, a rendőrség szóvivőjétől. Ugyanakkor a szavazás napján a rendőrök ellenőrző pontokat állítanak fel a megye útjain, hogy kiszűrjék a választási turizmust.

A kampányidőszakban tíz választási incidenst regisztrálták, ezek kilencven százalékát a politikai pártok képviselői jelezték, a 112-es számon keresztül nem érkezett egyetlen bejelentés sem - fejtette ki a sajtószóvivő. Ezek többnyire a választási plakátok megrongálásáról szóltak, illetve arról, hogy illetéktelen helyre ragasztották ki őket. Négy esetre Nagykárolyban került sor, öt visszaélést a megye vidéki településein követtek el, míg egyik bejelentés arról szólt, hogy az egyik párt plakátjaival elárasztotta a megyei postahivatalokat.

A rendőrség bízik benne, hogy választás nagyobb incidensek nélkül fog lezajlani és nem lesz szükség a beavatkozásukra.



A szatmári rendőrség készen áll a vasárnapi szavazásra


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: