2010-05-17 17:33:25• hírek • MTI

A rendőröknek, katonáknak megy a pénz

A román közalkalmazottak összes jövedelmének 36 százalékát a rendőrség, a hadsereg és a titkosszolgálatok dolgozói kapják meg - írta hétfői számában a Ziarul Financiar című román gazdasági napilap.

A román újság szerint először derült fény arra, hogy 260 ezer személy a belügyminisztérium, a honvédelmi minisztérium és a titkosszolgálatok kötelékében dolgozik. A lap számításai szerint ez azt jelenti, hogy minden ötödik közalkalmazott Romániában nemzetbiztonsági intézménynél dolgozik, és úgynevezett különleges közalkalmazottnak számít.
A román pénzügyminisztérium és az országos statisztikai hivatal kimutatásaiból kiderül, hogy a 260 ezer "különleges közalkalmazott" - aki a közszférában dolgozó 1 millió 360 ezer embernek majdnem a 20 százalékát teszi ki - bérének összege eléri a 4 milliárd eurót, ami az összes közalkalmazott jövedelmét kitevő büdzsé 36 százaléka.

A lap szerint ezekről a bérekről hivatalos információk nem léteznek, ezért a lap saját számításai alapján arra a következtetésre jutott, hogy a 260 ezer különleges közalkalmazott körében a nettó átlagbér értéke eléri a 2700 lejt (660 euró). A lap szerint ez a kereset kétszer magasabb a helyi közigazgatásban dolgozó "polgári" közalkalmazottak bérénél.
A román statisztikai hivatal adatai szerint csak 28 ezer közalkalmazott havi jövedelme haladja meg az ezer eurót, és 5600 személy keres kétezer eurónál többet. A lap szerint azonban ezek az adatok nem veszik figyelembe a nemzetbiztonsági intézményeknél dolgozó 260 ezer közalkalmazottat, így a valóságban több tízezer közalkalmazottnak van ezer, illetve kétezer eurónál magasabb bére.

Hozzájuk adódik a részben vagy teljes mértékben állami tulajdonban lévő vállalatok 400 ezer dolgozója is, akik közül több mint 15 ezren keresnek havi nettó ezer eurót, ötezer személynek a bére viszont meghaladja a kétezer eurót is - olvasható a Ziarul Financiarban.

A román kormány 25 százalékkal tervezi csökkenteni a közalkalmazottak fizetését, valamint 15 százalékkal a nyugdíjakat és a munkanélküli segélyt, ami a szakszervezetek és az ellenzéki pártok heves tiltakozását váltotta ki. Romániának idén a bruttó hazai termék 6,8 százalékára kell mérsékelnie az államháztartási hiányt, ennek érdekében több mint 2 milliárd euróval kell csökkentenie a közkiadásokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: