2006-11-24 23:35:46• hírek • Szatmár.ro

A dohányzás zsugorítja az agyat

 Minél többet dohányzik valaki, annál jobban zsugorodik az agya.

Minél többet dohányzik valaki, annál jobban zsugorodik az agya - állapította meg egy német, orvosokból és pszichiáterekből álló kutatócsoport. A tanulmány szerint az évek során a dohányosok szürkeállománya lesz kisebb, ami az emlékezőtehetség romlásához és a figyelem lankadásához vezet.

A berlini tudósok 22 dohányost és 23 nemdohányost vizsgáltak. Háromdimenziós képet készítettek a páciensek agyáról, és kiderült, hogy a legtöbb idegsejtet tartalmazó és sok agyfunkciót irányító szürkeállomány a dohányosoknál kimutathatóan kisebb. A kutatók szerint ezzel magyarázható, hogy a dohányosoknak évek múltán jobban romlik az emlékezete és figyelmük sem olyan éber, mint nemdohányos társaiké – írja az uno.hu.

A nikotinról korábban is tudták, hogy káros hatással van az agyszövetre. Állatkísérletekben kiderült, a nikotinnal kezelt idegsejtek vékonyabb falúak, mint a többi idegsejt. A mostani csoportkísérlet alapján annyi bizonyos, hogy az agyi funkciók megváltoznak a nikotin hatására - a tudósok most azt vizsgálják, hogy a dohányzás abbahagyása után az agy struktúrája helyre tud-e állni.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: