2019-08-26 05:45:15• hírek • Közlemény

A régióünnep zárónapjára is jutott bőven a jóból, majd Ákos-koncert koronázta a 18. PMN-t

Még a Partiumi Magyar Napok zárónapra is bőven jutottak programok. A napot és az idei rendezvénysorozatot a magyar rock zenei ikon, Ákos szuperprodukciója koronázta meg.

11 órától már egy tűt sem lehetett volna leejteni az Ecomatrix színpada előtt, ahol az Aranyszamár Bábszínház előadásában A Holdkirály palotáját nézhették meg a gyerekek, majd egy órával később ismét benépesült a Tintaló Cirkusz aprócska sátra is, mely egyedülálló előadása során fából faragott állatokkal és artistákkal várta a kicsiket. A bátrabbak emellett a hétpróbán és a Ki Mit Tud versenyen is indulhattak. A helyszíni nevezést követően több tucat apróság váltotta egymás a színpadon: legtöbben verssel vagy énekkel készültek, de voltak olyanok is, akik balett-előadással vagy paródiával próbálták lenyűgözni a zsűrit.

 

 

 

Néhány méterrel távolabb tovább folytak a Partiumi Mesterségek Utcájának foglalkozásai, a gyerekek és felnőttek ámulva nézték, ahogy a szemük előtt megelevenednek az ősi mesterségek. Közben a kolozsvári Karaván Együttes különleges hangszerek segítségével fülbemászó gyerekdalokkal kedveskedett közönségének. S ha ez még mind nem volna elég, vasárnap is várta a legkisebbeket a Tipegő sziget, Bartha Kati Molyodája, az Aranykapu Népi játszókert, a Borókagyökér Egyesület kézműves foglalkozásai és a MIK Gyermekutcája is, a nagyobbak pedig próbára tehették magukat falmászásban vagy akár kajakozásban is.

 

 

Természetesen nem csak a gyerekek találhatták meg maguknak a tökéletes elfoglaltságot a vasárnap délutáni napsütésben, hanem a felnőttek is. A Borudvarban meg lehetett ízlelni a Partium legfinomabb borait és pálinkáit, melyekhez kísérőként jól csúszott egy friss strudli vagy béles. De aki inkább egy kis halra vágyott, annak sem kellett messze mennie, épp csak a park túloldalára, ahol már a kora délelőtti óráktól rotyogtak a finomabbnál finomabb étkek.

 

Fél háromtól már a Borudvarban is elkezdődtek a rendezvények. Elsőként a helyi és megyei vezetőinkkel beszélgethettek a fesztiválozók. Kérdéseikkel fordulhattak a résztvevők Kereskényi Gábor polgármesterhez, Pataki Csaba megyei tanácselnökhöz, Maskulik Csaba városmenedzserhez, Magyar Lóránd és Erdei D. István parlamenti képviselőkhöz, illetve Turos Lóránd szenátorhoz.

 

 

A helyi politikum többek között beszámolt a megyeszékhelyen és a megyében történő beruházásokról, továbbá a jövőbeli tervekről és röviden szót ejtettek az országos és helyi politikai körképről, valamint a szövetség célkitűzéseiről. Szóba került a megyei könyvtár és levéltár helyzete, a Decebal híd feljárói, a Burgya gyalogosátkelői, a 16-os lakónegyed zebrahiánya, ugyanitt a kutyás közvécének használt zöldterületek rendezése és a városi szelektív hulladékgyűjtés helyzete. 

 

A Kossuth-kertben felállított Catena színpad elé késő délután megérkeztek a rock-rajongók is, az Ismerős Arcok koncertjére. A legjobban várt és teli torokból énekelt szám a repertoárból, a Nélküled című szerzemény volt.

 

 

Az ülős, beszélgetős programra vágyók maradtak a Borudvarban, ahol a jó hideg, gyöngyöző fröccs mellé elsőként a Strangers biztosított zenei aláfestést, majd következett a Vintage Dolls zenekar.

 

Mindeközben az Ecomatrix színpadán sem állt le az élet. 15 órától a Rozsnyói Meseszínház adta elő az Öregapám mesefája című, gyermekeknek szánt színdarabot, melyet nem csak a legkisebbek élveztek. Szüleik is feloldódtak a mesék világában, a pindúrokkal együtt. Ezt követően a könnyedebb műfajok képviselői vették birtokba a Zöld Ház környékét. A Teddy Queen és a Térerő zenészei mutatták meg tagadhatatlan tehetségüket, a Kossuth-kerti események záróakkordjaként pedig sz Eurovíziós Dalfesztivál egykori résztvevője, a Compact Disco szórakoztatta a közönséget. 

 

 

21 órától a várva-várt legenda, Kovács Ákos és zenekara lépett az Aushoppingnál felállított Tarr Beton színpadra. A hatalmas parkoló szinte teljesen megtelt a rajongókkal, akiknek egy fantasztikus koncertben lehetett részük. Ahogy Ákos a koncert elején fogalmazott, 3 évtizedes pályafutása során egyszer sem lépett fel Szatmárnémetiben, ezért a harminc évet 30 dallal igyekszik pótolni. Sorra csendültek fel a Kossuth-díjas zenész karrierjének ismert és kevésbé ismert dalai, a közönség lelkesen énekelte vele együtt, végül pedig vastapssal búcsúzott, egy újabb Szatmárnémeti koncert reményében.

 

 

Fő támogatók: 
Tarr Beton,Aushopping, Ecomatrix, Catena, Joy Strand, Aquavia

 

Arany fokozatú támogatók: 
Autonet, The Dome, CBA, Promomix, Diego, Polipol, Transpink, Aquastar, La Segheria, Interbro, Electrocenter, Csíki Sör.


Intézményi támogatók: Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság, Bethlen Gábor Alap, Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), G. M. Zamfirescu Művelődési Központ, Szatmárnémeti Városa, Szatmár Megyei Tanács, Magyar Turisztikai Ügynökség, Nemzeti Együttműködési Alap (NEA), Nemzeti Kulturális Alap (NKA), Agrárminisztérium, Szerencsejáték Service Nonprofit Kft

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: