2010-02-12 14:33:04• hírek • MTI

Támadják Románia régióinak átszervezését

Több román politikus is támadja, és a Székelyföld autonómiájának tekinti Románia tervezett regionális átszervezésének folyamatát - írja a Krónika című kolozsvári napilap.

Az egyik, az ellenzéki Szociáldemokrata Párttal (PSD) szövetségben működő formáció, a Konzervatív Párt (PC) csütörtökön felhívással fordult "a románul gondolkodó és érző" politikusokhoz, hogy akadályozzák meg a fejlesztési régiókról szóló 2004/315-ös törvény módosítását.

Az ügy előzménye, hogy szerdán a bukaresti szenátus hallgatólagosan elfogadta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) törvénytervezetét, amely az európai uniós regionális előírásoknak megfelelően úgy alakítaná át Románia fejlesztési régióit, hogy a két magyar többségű megye, Hargita és Kovászna, valamint a magyarok által szintén jelentős arányban lakott Maros megye közös régiót alkotna.

A nagyjából egy évvel ezelőtt benyújtott tervezetet a szenátorok nem vitatták meg az előírt határidőn belül, ezért az a hatályos törvények értelmében elfogadottnak minősül. A jogszabály felsőházbeli elfogadása ugyanakkor csak az első lépés annak hatálybalépéséhez, mivel az ügyben a képviselőház a döntéshozó kamara.

A PC közleményében úgy véli, hogy az RMDSZ "bármi áron arra készül, hogy a kis lépések politikája révén etnikai regionalizációt valósítson meg". A párt szerint a törekvés célja, hogy az így magyar többségűvé váló régió számára szélesebb körű önrendelkezést kérjenek.

Mircea Dusa Hargita megyei PSD-képviselő szintén csütörtökön úgy vélekedett, a jogszabály hátrányos helyzetbe hozná a megyében élő románokat, mivel az anyagi források elosztását a magyar vezetőkre bízná. Hasonló véleményen van a PSD Kovászna megyei elnöke, Horia Grama is.

A helyi magyar önkormányzati elöljárók ugyanakkor a székelyföldi fejlesztési régió megalakítása mellett kardoskodnak. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta a Krónikának, hogy Románia érdeke a decentralizáció, a régiók kialakítása, hiszen jelenleg nem érvényesül az az elv, hogy "a pénz oda jusson, ahol szükség van rá".

Borbély László környezetvédelmi miniszter a lapnak elmondta, hogy a régiók átalakítása része a kormányprogramnak is, és az RMDSZ tervezete a megyei önkormányzatok számára is megfelelő lehet, azok ugyanis már öt éve jelezték, hogy a mostani felosztás nem jó.


A Kis-és Közepes Vállalkozások Országos Tanácsának régiós felosztása
A Kis-és Közepes Vállalkozások Országos Tanácsának régiós felosztása


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: