2010-02-17 17:15:36• hírek • Parajdi Andrea

A régiók átszervezése kedvezően hatna

Szatmár megye szempontjából is előnyösebb lenne az a három megyét tömörítő régiófelosztás, amely az RMDSZ által készített indítványban szerepel. Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács Területfejlesztési Igazgatóságának egykori vezetője azt mondja, bár országos szinten aktivitásaival élen jár az Észak-Nyugati Fejlesztési Régió, a közös indentitás mégis hiányzik.

Mint ismeretes az RMDSz benyújtott egy indítványt az ország régiófelosztásának átszervezésére, pontosabban megduplázására, és öt makrórégió létrehozására. A magyar érdekvédelmi szervezet a 2000 óta Romániában működő nyolc régiót, úgy bővítené tizenhatra, hogy az egyes régiók tagjai nem csak történelmileg kapcsolódjanak össze, hanem különböző fejlesztési tervekben is azonos vonalat képviselnek.

Pataki Csaba, Szatmár Megye jelenlegi alprefektusa, aki 2005 és 2010 között a Szatmár Megyei Tanács Területfejlesztési Igazgatóságának vezetője volt, lapunknak elmondta, mindenképpen szükséges és egyben sürgető a régiók átszervezése. Véleménye szerint jelenleg a régiók túlméretezettek és emiatt sokszor nehézkes a kommunikálás, nem beszélve arról, hogy a hat megyéből álló - Szatmár, Máramaros, Bihar, Szilágy, Kolozs, Beszterce - Észak-Nyugati Fejlesztési Régiónak nincsen saját identitástudata.

„Az Európai Unió szerint a Nuts 2-es szint felel meg egy ideális régiónak, amely azt jelenti, hogy akkor beszélhetünk optimális térségfejlesztésről, ha egy régión belül maximálisan 2 millió fő él. A mi hat megyés régiónkban több mint 2 millió 700 ezren laknak. Emellett az uniónak az is alapelve, hogy érvényesüljön a szubszidialitás elve, vagyis az embereket érintő döntések hozzájuk minél közelebb szülessenek meg " - mondja Pataki Csaba, aki azt is kifejti: rendkívül szükséges a régiók mihamarabbi átszervezése, ugyanis az Európai Unió 2010-2011-ben már eldönti, hogy 2014 és 2020 között milyen lekérhető forrásokat biztosít, a régióknak pedig ezek alapján kell kidolgozni a közös fejlesztési stratégiát.

Az RMDSz indítványa szerint Szatmár, Bihar és Szilágy megyék alkotnának egy régiót, amely Pataki Csaba szerint is jó elgondolás, hiszen a jelenlegi régióból ez a három megye áll a legközelebb egymáshoz. „ Fontos megjegyezni, hogy országos viszonylatban aktivitását tekintve élen jár az Észak-Nyugati Fejlesztési Régió, azonban sokkal több előnyét élvezhetnénk, ha kisebb területre összpontosulna a felosztás. A probléma ott kezdődik, hogy a régió prioritását jelenleg a nagyobb megyék befolyása határozza meg, ami nem minden esetben prioritás a mi számunkra is - fejtette ki.



Pataki Csaba szerint Szatmár, Szilágy és Bihar megyék közösen ideális régiót alkotnának


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: