2010-11-30 15:09:17• hírek • Megyeri Tamás Róbert

A régi posta előtt lesz a buszmegálló

A nagykárolyi ingázók zömében úgynevezett maxitaxikkal jutnak el a megyeszékhelyen lévő munkahelyeikre, továbbá a dél-szatmári megyejogú városba tartók is nagyrészt kisbuszokkal jutnak el a környező településekről. Ezeknek a közszállítási járműveknek jelenleg viszont nincs kialakítva megfelelő megálló, ugyanis a hosszú évek alatt megszokott stáció megszűnt a Kaufland bevásárlóközpont felépítése miatt.

Jelenleg a kisbuszok, amelyekkel túlnyomórészt Szatmárnémetibe, illetve Tasnádra utaznak a nagykárolyiak és a környező települések lakói, a dél-szatmári megyejogú város központi ortodox temploma előtt, valamint a jó párszáz méterre lévő beváráslóközpont udvara között állnak meg. Erre a távra parkíroznak le a távolsági buszok is, így a Nagyváradról, vagy akár Temesvárról Nagybánya, Máramarossziget felé tartók is. A cégek az áldatlan állapotok megszüntetése érdekében a nagykárolyi önkormányzathoz fordultak. Mivel nincs jelenleg állandó megálló, több helyütt is várakoznak a közszállítási járművekre az utasok, ellenben az amúgy is túlzsúfolt országúton nehéz megállni.

A kedden megtartott november havi tanácsülésén ezzel a kérdéssel is foglalkozott Nagykároly helyi tanácsa. Az önkormányzati képviselőtestület hosszas megbeszélés után tudott csak határozni az ügyben, holott azzal mindenki egyet értett, hogy állandó megállót kell létesíteni.

Az urbanisztikai bizottság három helyszínt is megnevezett erre a célra: a régi posta előtti országútrészt, a bevásárlóközpont udvarától kissé balra, valamint a görögkeleti templommal szemközti Avram Incu teret. Kovács Jenő polgármester szerint az ortodox templom melletti útrészen, a régi posta előtt lehetne legjobban kialakítani megállót. Egyébként a stáció létrehozásának a költségei a szállítással foglalkozó cégeket terheli majd. Városrendezési koncepciója miatt nem tartotta ezt a legszerencsésebb javaslatnak a Nemzeti Liberális Párt (román betűszóval: PNL) tanácsbeli frakciója. Érvelésünk szerint a megálló, illetve a parkoló méginkább lassítaná a közlekedést a várost átszelő országos úton.

Egyikük javaslata szerint a következő tanácsülésre kellett volna halasztani a határozat meghozatalát, s addigra meghallgatni a cégek javaslatait. Mindezek ellenére a szót vivő tanácstag a Kaufland parkolójába alakítatna egy részt erre. Erre nem lehet kötelezni a bevásárlóközpontot - hívta fel a figyelmet a polgármester. Szatmárnémeti példáját felhozva hangsúlyozta, hogy a legjobb megoldás a vasúti pályaudvar melletti tér lenne. Ott bőven lenne helye a buszoknak. Amint rávilágított, a nagykárolyiak örülnének ennek a legkevésbé, hiszen az eddigiekben a központibb fekvésű megállóhoz voltak szokva. Nem lehetne tehát kivitelezni az ottani megállót. A sugárút megőrzésével kapcsolatban arra emlékeztette a tanácstagokat, hogy a városnak az a fontos, minél hamarabb épüljön meg végre a körgyűrű, s nem az, hogy mégjobban lehessen száguldozni a Szatmárnémetit Nagyváraddal összekötő országút Nagykárolyi részén.

A hosszas megbeszélés után megszületett a döntés, amelynek értelmében a maxitaxis vállalatok az ortodox templom mellett, a régi posta épületével szemben alakíthatnak ki megállót.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: