2011-03-11 09:31:42• hírek • Szatmár.ro

A református böjtről

A református hitben túlságosan háttérbe szorul a böjt, pedig szinte minden világvallásban megtalálható ennek valamilyen formája. Még a legtöbb református ember is tévesen hiszi, hogy a református hit követőknek nem szükséges böjtölni. Máthé Róbert patóházi lelkipásztor a református böjtről világosít fel az alábbiakban.

Ha figyelmesen tanulmányozzuk a Biblia böjtről szóló tanítását, azt láthatjuk, hogy a böjtnek mind az Ószövetségben, mind az Újszövetségben fontos szerepe van a bibliai ember hitéletében, sőt szinte minden világvallásban megtalálható a böjt valamilyen formája. Ehhez képest a református hitben talán túlságosan is háttérbe szorult.

A református böjt

Más felekezetek gyakran alábecsülik a református vallás hitelességét, mert amellett, hogy nem vetnek keresztet, nincsenek képek a templomaikban, azt is szemükre hányják, hogy milyen könnyen akarnak a Mennyországba jutni, még böjtölniük sem kell. A legtöbb református ember is ugyanezt a téves meglátást vallja, pedig nem igaz, hogy a reformátusoknak nem kell böjtölni.

Számukra a „nem az fertőzteti meg az embert, ami a szájon bemegy, hanem ami a szájon kijön" - tanítás a leginkább irányadó, de azért azt jó ha tudjuk, a böjtről nem csak ennyit tanít a Biblia. Ugyan a böjt háttérbe szorult a református tanításban, ritkán és viszonylag könnyen böjtölnek, nem szabad viszont azt hinnünk, hogy a református vallás tiltja a böjtöt. Nem írja elő, de nem is tiltja.

A református hitben fontos a hívők lelki szabadsága! Ez a vallás azért nem írja elő meghatározott napokra, ünnepekre, esetekre, mert nem volna előnyös, ha üres vallási előírásból böjtölnének, nem pedig szívből és lélekből.

Szabad a református embernek böjtölni, de böjtjükből ne hiányozzék az imádság, igeolvasás és a megjobbulás, mert különben csak fogyókúra, vagy a test méregtelenítése lesz nem pedig böjt.

Hogyan böjtöljön a református ember?

Nem muszáj a legszigorúbb böjtöt választani a lényeg, hogy céltudatosan, szívből, hittel tegyék. Elég, ha az állati eredetű ételektől tartózkodnak, nem kell aszkézisbe menő koplalást vállalniuk. Zöldséget és gyümölcsöt szabad fogyasztani, Dániel és barátai is így böjtöltek. Vigyázzanak, nem minden ami növényi eredetű megengedett, szigorúan tilos szeszes itallal megfertőzni a böjtöt.

Mikor böjtöljön a református ember?

Amikor lelkileg szükségét érzi. A böjt segít az Istenkeresésben, elmélyül az imádság, megnyílik a szív, megvilágosodik az elme, megtanul mindent másképpen látni. Szabad böjtölni, ha bűnbánattal esedezik Isten előtt. Böjtölhet, ha megpróbáltatás előtt áll, és kéri Isten segítségét. Böjtölhet gyógyulásért, vagy ha nagyon szeretné, hogy valamit megadjon az Isten. Nem a dátum, nem az óra a fontos, hanem a lelkület. Előnyös a pénteki böjt, mert az Krisztus kereszthalálára emlékeztet. A református ember nappal böjtöljön! Böjtölni kell Nagypénteken, de az esztendő többi péntekjén is bátran gondolhatnak arra, hogy Krisztus meghalt értünk, hogy megváltsa életünket.

Az előttünk álló böjti időszak áldott felkészülési lehetőség, hogy a húsvéti ünnepkörben elhangzó üzenetnek helyet készítsünk a szívünkben. Ahogy az Advent lelki felkészülés a Karácsonyra, úgy a Böjtfő utáni hat hétben is közelebb kerülhetünk Krisztushoz, hogy megértsük Nagypénteken értünk szenvedett, Húsvétkor pedig nekünk hirdettetik a feltámadás öröme.


Munkácsy Mihály alkotása


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: