2011-10-21 10:55:12• hírek • Kocsis Zoltán

A rák kialakulása megelőzhető!

Pallai Ildikó, a Megyei Közegészségügyi Intézet szakorvosa
Pallai Ildikó, a Megyei Közegészségügyi Intézet szakorvosa

Egészséges életmód, testmozgás, a dohányzás és az alkohol kerülése - ezek a legfontosabb összetételei a rákosodás veszélyének a csökkentésének. Na meg a rendszeres ellenőrzés. Mindezek tudatosítása érdekében szervez országos információs kampányt az egészségügyi minisztérium.

Nemzetközi viszonylatban évente mintegy tizenkét millió új rákos esetre derül fény és megközelítőleg 7,5 millió ember veszíti életét évről évre ezen betegség miatt. Romániában csak 2008-ban összesen majdnem hetvenezer új megbetegedést regisztráltak, ebből 37.400 volt férfi és 32.900 nő. Ugyanebben az esztendőben 27.400 férfi és 18.900 nő vesztette életét rákos megbetegedés következtében.

A statisztikák szerint a nőknél a mellrák a leggyakoribb rákos megbetegedés, csak 2008-ban majd nyolcezer ilyen új megbetegedést észleltek. Gyakoriság tekintetében ezt a vastagbélrák, a méhrák és tüdőrák követi. Az utóbbi években látványosan megnőtt a tüdőrák előfordulása a nőknél is, ami a nők körében megnövekvő mértékű dohányzással hozható kapcsolatba. Ennek is „köszönhetően" a férfiak esetében tüdőrák áll a lista élén (2008-ban 8.386 új eset) megelőzve a vastagbél-, a prosztata- és a gyomorrákot. Az utóbbi évtizedben nemzetközi szinten is drasztikusan megnőtt a bőrrákos esetek száma, ami egyértelműen az ózonréteg vékonyodásával és a káros ultraibolya-sugárzás mennyiségének megnövekedésével kapcsolható össze.

A rákos megbetegedés kialakulását azonban meg lehet előzni! Erre szeretné felhívni a figyelmet az egészségügyi minisztérium informatív programja, melynek során az év végéig csak Szatmár megyében ötezer szórólapot osztanak majd szét a lakosság köreiben.

Pallai Ildikó, a Megyei Közegészségügyi Intézet szakorvosa szerint a megelőzés legfontosabb pillérei az egészséges, változatos és mérsékletes táplálkozás, a gyümölcsök, zöldségek fogyasztása, a rendszeres testmozgás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás elkerülése.

„Mindemellett nagyon fontos, hogy az emberek rendszeresen eljárjanak ellenőrzésekre. Fokozottan fontos ez a negyven éven fölüliek számára", mondta a szakember. Aki leszögezte, hogy a mellrák kezdeti stádiumában való felfedezés esetén például a teljes gyógyulás esélye szinte százszázalékos, míg a kései stádiumban való felismerés esetében már csak 16% körüli.

A doktornő szerint kijelenthető, hogy a dohányzás igenis kapcsolatba hozható a rák kialakulásával. A közhiedelemmel ellentétben ráadásul a cigarettázás nem csak a tüdőnek árthat, de összefüggésbe hozható a prosztata- és a húgyvezetékrákkal is. De rákosodáshoz vezethetnek egyes vírusos megbetegedések (mint például a C vírus) vagy a sok stressz is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: