2011-11-02 13:10:12• hírek • Póti Orsolya

A rákmegelőzés lehetőségeit népszerűsítették

Egy országos információs kampány keretében a Szatmár Megyei Közegészégügyi Intézet munkatársai szórólapokat osztogattak a járókelőknek november 2-án.
Egy országos információs kampány keretében a Szatmár Megyei Közegészégügyi Intézet munkatársai szórólapokat osztogattak a járókelőknek november 2-án.

A rák megelőzésének fontosságára országos információs kampány igyekszik felhívni az emberek figyelmét október 15 és november 30 között. Ennek keretében a Szatmár Megyei Közegészégügyi Igazgatóság munkatársai szórólapokat osztogattak a járókelőknek november 2.-án.

A kampány során Szatmár megyében mintegy 5.000 szórólapot osztanak szét a lakosság körében: ebből körülbelül 1.000 került eddig családorvosokhoz, egy részét a november 2.-án szervezett akció keretében osztják ki az intézet munkatársai, a többit pedig azokhoz a családorvosokhoz juttatják el, akikhez még nem kaptak, valamint egyes munkahelyeken és líceumokban osztják ki ezeket.

„Jó ötletnek tartom a szórólapok köztéren való osztogatását, mert ezáltal sokaknak átadjuk az információt, azonban rendkívül fontos a családorvosokkal való kapcsolattartás is, hiszen ők pontosan tudják, hogy melyik páciensnek kell átnyújtani a lapot; kinek kell felhívni a figyelmét a szórólapon lévő tanácsokra." - mondta el Dr. Pallai Ildikó, a Szatmár Megyei Közegészégügyi Igazgatóság szakorvosa.

A rosszindulatú daganatos betegségeket sokan elkerülhetetlen sorscsapásként fogják fel. A legtöbben úgy gondolják, hogy a rák örökletes betegség, a valóság viszont az, hogy örökletes tényezők mindössze 15 százalékban tehetők felelőssé a rákbetegségért. A hiányos táplálkozás és a dohányzás ezzel szemben 30-30 százalékot tesz ki. A többi pedig fertőzés, elhízás, mozgáshiány, alkohol és drog, valamint a foglalkozási ártalom számlájára írható.

Az Egészségügyi Minisztérium által kibocsátott szórólapok olyan utasításokkal, tanácsokkal látják el a lakosságot, melynek betartásával nagy részben megelőzhető a rákos megbetegedések kialakulása. Elsősorban egy egészséges életmód kialakításáról van szó, melyhez nem szükséges pénz- vagy erőbefektetés.



„A kampány keretében elsősorban a melldaganatok, a méhnyakrák és a vastagbélrák megelőzésére fektetik a hangsúlyt, de ide sorolható a tüdőrák is. A szórólapok nem csodarecepteket ajánlanak, hanem olyan természetes tanácsokkal látják el az érdeklődőket, amelyeket már nagyon jól ismerünk, csak éppen nem tartunk be. Bármilyen betegség megelőzésének alapja az egészséges, változatos és mérsékletes táplálkozás, a gyümölcsök, zöldségek fogyasztása, a rendszeres testmozgás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás elkerülése. Nem azt mondom, hogy ezek a tanácsok teljes mértékben megszüntetik a rák kialakulását, de mindenképpen csökkentik a rizikófaktorokat." - nyilatkozta a Szatmár.ro-nak Dr. Pallai.

A szakember szerint, az egészséges életmódhoz már fiatalkorban, sőt gyerekkorban hozzá kell szokni, mert ötvenévesen tükröződik igazán, hogy azelőtt, miként éltünk. Sajnos egyre több fiatalt nem érdekel a testmozgás, az egészséges táplálkozás, és későn döbbennek rá, hogy az egészségével kapcsolatos gondok merülnek fel. Ez tükrözi azt is, hogy évente közel 70.000 rákos megbetegedést diagnosztizálnak Romániában.

A Szatmár Megyei Közegészégügyi Intézet egyébként  számos kampányt tud maga mögött, és álltja, hogy minden egyes információs kampánynak  pozitív eredménye és látszatja van.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: