2010-02-09 10:08:05• hírek • MTI

Ion Iliescunak nem tetszik a rakétapajzs

Ion Iliescu volt román államfő ellenzi az amerikai rakétapajzs elemeinek Romániába való telepítését, parlamenti vitát és népszavazást szorgalmaz ebben a témában.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) tiszteletbeli elnöki tisztségét is betöltő politikus - aki 1990 és 1996, illetve 2000 és 2004 között volt Románia államfője - úgy véli, hogy a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó román Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) múlt heti döntését a parlamentnek is feltétlenül meg kell vitatnia. A CSAT akkor elfogadta azt az amerikai kérését, hogy ballisztikus rakéták megsemmisítésére alkalmas elfogórakétákat telepítsenek Romániába az amerikai rakétapajzs részeként.

A Gandul című román napilap hétfői elektronikus kiadásában idézi Iliescut, aki az alapos parlamenti vita mellett népszavazás kiírását is szükségesnek tartja. Iliescu szerint a parlament csak akkor tud megalapozott döntést hozni, ha a törvényhozókat tájékoztatják, arról, pontosan milyen feltételek között vállalta Románia az amerikai rakétapajzs bizonyos elemeinek befogadását.

Iliescu az egyetlen ismertebb román politikus, aki ellenzi a rakétapajzs elemeinek romániai telepítését.
Sebastian Lazaroiu, a román államfő tanácsadója szerint Oroszország erről a kérdésről a NATO-val és nem külön Romániával fog tárgyalni, ezért szerinte a múlt heti bukaresti döntés miatt nem válik feszültebbé Bukarest és Moszkva viszonya. Az orosz külügyminisztérium pénteken aggodalmát fejezte ki a román nemzetbiztonsági tanács határozatával kapcsolatban.


Ion Iliescu - a politikus, aki ellenzi a rakétapajzs telepítésének a tervét
Ion Iliescu - a politikus, aki ellenzi a rakétapajzs telepítésének a tervét


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: