2010-02-19 20:46:06• hírek • MTI

A rakétapajzsról tájékoztattak

A román kormány tájékoztatta a szomszédos országokat, az amerikai rakétapajzs elemeinek tervezett romániai telepítéséről - közölte pénteken a román külügyminisztérium.

A közlemény szerint Moldova, Szerbia, Bulgária, Ukrajna és Magyarország kapott tájékoztatást az elmúlt napokban.
A Budapesttel lefolytatott egyeztetés a magyar fővárosban február 10-én volt, a két külügyminisztérium illetékes igazgatói között, általános biztonsági kérdésekről szóló tárgyalás keretében - olvasható a közleményben.

A román külügyminisztérium azt hangsúlyozta, hogy a rakétapajzs kifejezetten "védelmi" szerepet tölt be, egyedüli célja, hogy megóvja Románia lakosságát és területét az esetleges rakétatámadásoktól. Hozzátették, hogy a projekt nem veszélyezteti a szomszédos államok biztonságát, ellenkezőleg, csökkenti a regionális biztonsági kockázatot.

Romániának konkrétan így járul hozzá a NATO majdani rakétavédelmi rendszerének a kiépítéséhez, amely valamennyi NATO tagállam számára védelmet fog nyújtani - olvasható a román külügy közleményében. Románia nemzetbiztonsági tanácsa február elején hagyta jóvá azt az amerikai kérést, hogy ballisztikus rakéták megsemmisítésére alkalmas elfogórakétákat telepítsenek területére.


A földről és a levegőből indított rakéták ellen is hatásos a pajzs
A földről és a levegőből indított rakéták ellen is hatásos a pajzs


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: