2010-12-09 12:51:42• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Nyolc év börtön a volt rektornak

Korrupciós bűncselekmény miatt nyolc év börtönbüntetésre és vagyonelkobzásra ítélte a bukaresti törvényszék a nagyváradi egyetem volt rektorát, Teodor Maghiart - írta csütörtöki számában az Adevarul című román napilap.

Az első fokon született ítélet szerint a bíróság abban találta vétkesnek a volt rektort, hogy hamis adatok közlésével megtévesztette a román oktatási minisztériumot, 90 millió lejjel (22 millió euró) károsította meg a román államot.

Teodor Maghiar 2000 és 2004 között rendszeresen hamis adatokat küldött a román oktatási minisztériumnak arról, hogy hány tandíjmentes diákja van az egyetemnek. A rektor évente 17-33 ezer tandíjmentes diákról számolt be, holott a nagyváradi egyetemnek csak mintegy 14 ezer olyan diákja volt, akik tandíjfizetési kötelezettség nélkül nyertek felvételt.

A rektor azért hamisította meg az adatokat, mert a tandíjmentes diákok létszáma alapján határozta meg az oktatási minisztérium az egyetemeknek kiutalt költségvetést, a rektor pedig azt akarta, hogy az általa irányított felsőoktatási intézmény minél több pénzt kapjon a szaktárcától.

A nagyváradi egyetem évek óta rendszeresen a sajtó látókörébe kerül gyanús ügyek miatt. A Bihar megyei ügyészség egy másik ügyben is vizsgálódik Maghiar ellen, miután kiderült, hogy a nagyváradi egyetem hamis diplomákat is kibocsátott külföldi állampolgárok számára. Az ügyészek szerint 26 olasz állampolgár kapott hamis diplomákat, amelyek tanúsítják, hogy elvégezték a nagyváradi egyetemet, holott soha nem voltak az intézmény diákjai.


A Nagyváradi Egyetem ősszel
A Nagyváradi Egyetem ősszel


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: