2014-06-25 02:46:20• hírek • MTI

A ráadásban lőtt tizenegyessel jutottak tovább a görögök

Óriási izgalmak közepette, egy hosszabbításban megítélt és értékesített tizenegyessel Görögország legyőzte Elefántcsontpartot és továbbjutott. A csoport másik meccsén Kolumbia szétkontrázta Japánt.

Az afrikaiak kezdték jobban a mérkőzést, a görögök jobbára ugyanúgy védekezésre kényszerültek, mint az előző két meccsükön, ráadásul a 24. percig kétszer kellett cserélniük sérülések miatt. A félidő második részében mégis kissé bátrabb lett az európai együttes, ez előbb egy kapufában nyilvánult meg, majd a szünet előtt vezetést is szerzett a görög csapat, mivel az elefántcsontparti védelem eladott labdája után a csereként beállt Szamarisz kihasználta a ziccert.

A folytatásban nagy fölényben játszott Elefántcsontpart, de a teljesen kinyíló védelem miatt a görögöknek több lehetőségük volt, hogy eldöntsék a találkozót, egyúttal a továbbjutást is, de hol egy rossz passz, vagy pontatlan lövés, hol pedig - immár másodszor - a keresztléc mentette meg az afrikaiakat a góltól. A kihagyott lehetőségek megbosszulták magukat, mert a 74. percben Gervinho passza után Bony egyenlített. A 2004-ben Európa-bajnok görögök a torna során először komolyabban támadásba lendültek, de a kapufa harmadszor is megmentette Elefántcsontpartot. A hosszabbításban aztán Szamarasz büntetőjénél már az sem segített, így a görögök drámai körülmények között, történetük során először jutottak tovább a csoportjukból vb-n.

A csoport másik meccsén a győzelmi kényszerben lévő japánok kezdték valamivel jobban a találkozót, az első negyedórában leginkább a kolumbiaiak térfelén zajlott a játék. Aztán a dél-amerikai együttes az első valamirevaló támadása során tizenegyeshez jutott, s Cuadrado értékesített büntetőjével meg is szerezte a vezetést. Ezután még veszélyesebbé váltak az ázsiaiak, akik sorra vezették akcióikat, de az egyenlítő találatot egészen a félidő utolsó percéig nem sikerült megszerezniük. A játékrész utolsó másodperceiben aztán a sokadik japán akció Honda és Okazaki jó megoldásai révén gólt eredményezett, így döntetlen állásnál vonultak szünetre a felek.

A kolumbiai szövetségi kapitány kettős cserével frissített csapatán, amely nagy lendülettel kezdte a második félidőt, ennek kevesebb mint tíz perc után meg is lett a gyümölcse: remek támadás végén Martinez találatával újra a dél-amerikaiaknál volt az előny. Kolumbia játéka ezután hatalmasat változott, a hangsúly a védekezésen és a gyors ellenakciókon volt. A japánoknak nem volt más lehetőségük, támadniuk kellett, ennek megfelelően sorra dolgozták ki a helyzeteket, de egy ellentámadásból a 82. percben újfent a Martinez szerzett gólt, a kegyelemdöfést pedig a látványos egyéni akciót végigvezető Rodriguez adta meg egy átemelős találattal a 90. percben.

A mérkőzés utolsó néhány percében csereként szerepet kapott a kolumbiaiaknál az 1993 óta válogatott 43 éves kapus, Faryd Mondragon, akinek múlt szombaton volt a születésnapja. A veterán hálóőr 56. alkalommal védte - ha csak néhány percig is - a nemzeti együttes kapuját, ezzel egyúttal a vb-k történetének legidősebb játékosa lett, aki pályára lépett. A korábbi rekordot a kameruni Roger Milla tartotta, aki az 1994-es egyesült államokbeli tornán játszott 42 évesen és 39 naposan.

A görögök vasárnap Costa Ricával találkoznak a negyeddöntőbe jutásért, míg Kolumbia szombaton Uruguay-jal csap össze..

C csoport, 3. forduló:
Görögország-Elefántcsontpart 2-1 (1-0)
gólszerző:
Szamarisz (43.), Szamarasz (92., 11-esből), illetve Bony (74.)
Görögország: Oresztisz Karnezisz (Panaglotisz Glikosz, 24.) - Vasszilisz Toroszidisz, Kosztasz Manolasz, Szokratisz Papasztatopulosz, Jose Holebasz - Jorgosz Karagunisz (Teofanisz Gekasz, 78.) - Panajotisz Kone (Andreasz Szamarisz, 12.), Jannisz Maniatisz, Lazarosz Hrisztodulopulosz, Jorgosz Szamarasz - Dimitrisz Szalpingidisz
Elefántcsontpart: Boubacar Barry - Serge Aurier, Kolo Toure, Souleyman Bamba, Arthur Boka - Cheick Ismael Tiote (Wilfried Bony, 61.), Geoffroy Serey Die, Yaya Toure, Salomon Kalou - Gervinho (Giovanni Sio, 83.), Didier Drogba (Ismael Diomande, 79.)

Kolumbia-Japán 4-1 (1-1)
gólszerzők:
Cuadrado (17., 11-esből), Martinez (54., 82.), Rodriguez (90.), illetve Okazaki (45.)
Kolumbia: David Ospina (Faryd Mondragon, 85.) - Santiago Arias, Carlos Valdes, Eder Alvarez Balanta, Pablo Armero - Juan Cuadrado (Carlos Carbonero, a szünetben), Fredy Guarin, Alexander Mejia, Juan Quintero (James Rodriguez, a szünetben) - Adrian Ramos, Jackson Martinez
Japán: Kavasima Ejdzsi - Ucsida Acuto, Josida Maja, Konno Jaszujuki, Nagatomo Juto - Aojama Tosihiro (Jamagucsi Hotaru, 63.), Haszebe Makoto - Okubo Josito, Honda Kejszuke, Kagava Sindzsi (Kijotake Hirosi, 85.) - Okazaki Sindzsi (Kakitani Joicsiro, 69.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: